Matjaž Kek: Prihodnost slovenskih reprezentanc je svetla

Selektorji slovenskih nogometnih kolektivov so razmišljali o statusu nogometa v družbi. »Prvoligaški trenerji bi postali selektorji.«

Objavljeno
14. januar 2019 09.04
Posodobljeno
14. januar 2019 09.16
Dvodnevni strokovni seminar je pritegnil v Portorož približno 500 nogometnih trenerjev, ki so bili prvi dan bolj »pridni« študentje kot dan zatem. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Portorož – Najmočnejši magnet strokovnega seminarja za trenerje v Portorožu je bil selektor članske reprezentance Matjaž Kek, ki je v soboto nagovoril navzoče v nabito polnem kongresnem središču v hotelu Bernardin. Mariborčan je pojasnil ozadje prihajajoče akcije selekcije B v Španiji, ki bo igrala s Kitajsko, v dveh delovnih dneh v Portorožu pa so (nogometni) strokovnjaki odprli še bolj usodne izzive.

Matjaž Kek
Status nogometa v Sloveniji? Ne smemo se obremenjevati z drugimi, pač pa se je treba najprej ozreti vase in začeti odpravljati lastne napake. Spominjam se najmanj treh let, ko je bil status nogometa zelo dober: 1999, 2001 in 2009. Morda smo tedaj iztržili premalo za nogomet ... Gotovo smo izboljšali vsaj nogometno infrastrukturo, stroka pa je dokazala, da premore kakovost za velike podvige.


Nekatere polemike so v neformalnem pogovoru odprli selektorji nekaterih slovenskih reprezentanc – Matjaž Kek, Primož Gliha (U-21), Agron Šalja (U-19) in Kekov pomočnik Igor Benedejčič (U-16). Kek se je že pred tem sestal s trenerji vseh prvoligašev, saj bo kar sedem klubov iz 1. SNL prispevalo igralce za enotedensko delovno akcijo izbrane vrste v španski Marbelli, med njimi Maribor in Domžale po šest, Olimpija tri.

image
Najmočnejši magnet strokovnega seminarja za trenerje v Portorožu je bil selektor članske reprezentance Matjaž Kek. FOTO: Leon Vidic/Delo


»To je bilo zelo koristno in dobrodošlo. Saj ne bi šel v tovrsten zbor reprezentance, če mi klubi ne bi zagotovili igralcev. Na srečanju s trenerji lahko sprovociraš vprašanja, ki morda nekomu ne dišijo, toda ponujajo prave odgovore, zato moramo zgrabiti sleherno priložnost za komunikacijo, razmišljati pozitivno in izkoristiti strokovni potencial, ki ga premorejo vsi deležniki v našem nogometu,« je zatrdil Kek.


Benedejčič: Fantje želijo na EP


Kek želi dobiti januarja tudi odgovor na vprašanje, ali lahko selekcija fantov iz 1. SNL ponudi alternativo za preverjen kader legionarjev z vse Evrope. Ne beži od visokih pričakovanj, v okviru finančnih in organizacijskih zmožnosti NZS želi poiskati najboljše rešitve in poti do vrhunskega rezultata. »Vsak trener in selektor ima svoje razmišljanje, zato je koristno, da se dobimo in si izmenjamo stališča; ne smemo tiščati glave v pesek, želim namreč razmišljati le o igri reprezentance, zato pa je treba imeti urejeno vse drugo,« je razmišljal Kek. Benedejčič je dodal, da v članski zasedbi ne pričakuje težav s fanti, ki so bili zraven že v lanskem letu, ko je jato vodil Tomaž Kavčič. »Vsi želijo igrati za Slovenijo in to počno z veseljem; to sem lahko zaznal tudi med pogovori z njimi v slačilnici in med vsakodnevnim bivanjem na Brdu. Vsi se želijo uvrstiti na veliko tekmovanje,« je zatrdil Benedejčič, Kek pa dodal, da je prihodnost reprezentanc(e) svetla.

500
udeležencev je bilo navzočih na strokovnem seminarju za trenerje v hotelu Bernardin


Na okrogli mizi so odprli še več zanimivih tematik, čeprav je bilo živahno že prej, ko so dobili priložnost za deljenje znanja nekateri drugi predavatelji. Janez Vodičar je predstavil zakonodajni okvir v športu, predavanje športne psihologinje Tanje Kajtne je imelo delovni naslov »skupinska dinamika in trener«, tradicionalno je na odru deloval odlično nekdanji selektor Zdenko Verdenik, ki je v analizi sodobne igre predstavil metodiko učenja v napadu.


Gliha razkril, kako do 20 igralcev U-21 v 1. SNL


Eden od zanimivejših udeležencev okrogle mize je bil selektor mlade reprezentance (U-21) Primož Gliha. Izpostavil je velik izziv, s katerim se je soočal v ciklusu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta letos priredila Italija in San Marino. Pogosto namreč sploh ni imel na voljo dovolj igralcev iz 1. SNL (»Kaj šele, da bi jih dovolj v 1. SNL dobilo priložnost za igro.«), zato je moral v boj z udeleženci lige prvakov – kot nazadnje v Franciji, ko je Slovenija senzacionalno iztržila neodločen rezultat 1:1 – poslati celo nogometaše iz Brava in Radomelj, ki tekmujeta v 2. SNL.

image
Eden od zanimivejših udeležencev okrogle mize je bil selektor mlade reprezentance (U-21) Primož Gliha. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Vem, da odpiranje zahtevnih problematik pogosto ni priljubljeno, toda naj vse skupaj pozovem k iskanju rešitve. Poskusimo doseči, da bi moral na sleherni tekmi 1. SNL v vsaki enajsterici začeti tekmo po en nogometaš, ki lahko tedaj kandidira za nastop v reprezentanci U-21, po en tak nogometaš pa bi moral v sleherni enajsterici tekmo končati. Na ta način bi dobili najmanj dvajset potencialnih reprezentantov do 21 let, vsi prvoligaški trenerji bi posredno postali selektorji, selektor U-21 bi imel le srečo in privilegij, da bi bil na tem delovnem mestu in izbral fante, ki jim boste vi dali priložnost,« je ponudil zanimivo rešitev Gliha in zanjo požel glasen aplavz navzočih v dvorani kongresnega središča Grand hotela Bernardin. Šalja je dodal, da je Gliha opozoril na velik izziv in dodal, da trenerji »tega ne bomo mogli spremeniti, zato je treba razmišljati o sistemski rešitvi«. Gotovo gre za privlačno izhodišče za nadaljnjo razpravo pod dežnikom NZS.

Primož Gliha
Kdo bi moral postaviti cilje in ali javnost pričakuje preveč? Jaz si najvišje cilje postavim že sam, za to ne potrebujem drugega. V minulih kvalifikacijah za EP smo bili gladko drugi v skupini, pet točk pred tretjimi Črnogorci. Še lažje bi bilo graditi rezultat, če mladi ne bi bili obremenjeni s prodajo v tujino. Če govorimo o posamezni tekmi, pa je vselej moj osnovni cilj, da ne prejmemo gola.


Tudi pozneje je bilo živahno in zanimivo. Luka Milanović, član strokovnega štaba hrvaške nogometne reprezentance za kondicijsko pripravo, je spregovoril o projektu mundiala v Rusiji. Oliver Bogatinov, trener Aluminija, presenečenja prvega dela sezone v 1. SNL, je predaval o hitrosti nogometne igre, dr. Matjaž Vogrin pa o poškodbah vezi v profesionalnem nogometu. Dvodnevni strokovni seminar so sklenili z okroglo mizo, na kateri so govorili trenerji Ante Šimundža, Oliver Bogatinov, Dušan Kosić in Miran Srebrnič.