Matjaž Kek: Vračati se na »mesto zločina« ni dobro

Nekdanji slovenski nogometni selektor na pogovornem večeru o delu na Reki, reprezentanci in morebitni vrnitvi v Maribor.

Objavljeno
16. oktober 2014 09.05
cropix-NK Rijeka - GNK Dinamo 210914
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Zagreb − Sinoči se je nekdanji slovenski selektor, zdaj pa trener Rijeke Matjaž Kek v okviru pogovornih večerov v organizaciji slovenske skupnosti v hrvaški metropoli predstavil v Slovenskem domu v Zagrebu. Med drugim je poudaril, da ne namerava sesti na trenerski stolček moštva iz Ljudskega vrta.

Kek, ki je v začetku lanskega leta začel izjemno uspešno poglavje pri Rijeki, je večkrat poudaril, da je zelo zadovoljen z razmerami, čeprav je bil zanj velik izziv kot Slovencu prevzeti trenersko mesto na Hrvaškem. Po začetni zadržanosti so ga domačini na Reki in v Opatiji, kjer živi, lepo sprejeli, po njegovem prihodu pa je reški kolektiv postal tudi hit hrvaškega klubskega nogometa.

»Ustvarili smo pozitivno ozračje in podžgali evforijo, ki s seboj nosi prepoznavnost in odgovornost,« je poudaril 53-letni strokovnjak, ki mu v klubu slovensko družbo delajo še pomočnik Matjaž Florjančič ter igralca Miral Samardžić in Goran Cvijanović. Obenem je poudaril, da na Reki ni ustreznih razmer za kontinuirano delo nogometašev in se uspešna zgodba lahko tudi hitro konča.

Zato je vesel, da so vodilni s predsednikom uprave Damirjem Miškovićem na čelu ujeli zmagovalni val in začeli graditi nujno potrebno infrastrukturo, ki je pogoj za preboj v vrh hrvaškega nogometa, seveda s kakovostnim in trdim delom, dodaja Kek. Po njegovem ima slovenski nogomet veliko boljšo infrastrukturo, hrvaški pa se ponaša z večjo medijsko pozornostjo in z igralci v vodilnih svetovnih klubih.

»Uspeh Maribora močno moti nekatere na Hrvaškem, ker je klub našel mesto v ligi prvakov, medtem ko se bogatemu Zdravku Mamiću iz Dinama to ne posreči,« je pristavil in spregovoril še o dometu slovenske reprezentance: »Ni mogoče pričakovati, da bi se redno uvrščala na največja tekmovanja, saj nima tako velike baze igralcev kot vodilne države, realno pa je pričakovati uvrstitev na prihodnje evropsko prvenstvo.«

Pogodba z Rijeko ga veže do leta 2017, o vrnitvi v Maribor, kjer je preživel nepozabne čase, a samokritično pripomnil, da je kot mlad trener delal tudi napake, pa ne razmišlja. »Nikoli ne reci nikoli, a vračati se na 'mesto zločina' ni dobro,« pojasnjuje Matjaž Kek, ki je povsem osredotočen na delo na Reki, se pa ne boji posledic ob morebitnih slabših rezultatih: »Kdor ne zna izgubiti, ne bo nikdar veliki zmagovalec.«