Nogometni svet: Matuidi nogometaš leta v Franciji, Bradley v ZDA

Vezist Paris Saint Germaina je prehitel Paula Pogbaja in Antoina Griezmanna. Thiago podaljšal z Bayernom.

Objavljeno
23. december 2015 09.05
Posodobljeno
23. december 2015 09.40
SOCCER-WORLD/M56-BEL-USA
G. L.
G. L.

Pariz - Najboljši francoski nogometaš v iztekajočem se letu je po izboru revije France Football postal vezist Paris Saint Germaina Blaise Matuidi. 28-letnik je v finalnem izboru premagal Juventusovega Paula Pogbaja in Atleticovega Antoina Griezmanna, v najboljšo peterico pa sta se uvrstila še Raphael Varane iz Reala in Alexandre Lacazette iz Lyona. Zanimivo: precej bolj uveljavljeni napadalec belega baleta Karim Benzema, ki je vpleten v znano izsiljevalsko afero, ni bil izbran med najboljše.

O zmagovalcu so odločili glasovi nekdanjih dobitnikov te nagrade Mariusa Trésorja, Alaina Giresseja, Jean-Pierrea Papina, Laurenta Blanca, Thierryja Henryja, Davida Ginole in Zinédina Zidana.

Matuidija so nagradili za izjemno sezono v pariškem dresu, v katerem je v lanski sezoni osvojil vse domače lovorike in se uveljavil kot eden najpomembnejših členov moštva. V prestolnico se je preselil leta 2011 iz Saint Etienna.
»Zaznal sem resne ambicije kluba, kakršne nam v Franciji dotlej niso bile znane. Veliki bum pa se je zgodil leta 2012, ko sta iz Milana prišla Zlatan Ibrahimović in Thiago Silva,« se je ob prejemu nagrade svojih začetkov pri francoskih prvakih spominjal Matuidi.

Bradley najboljši v ZDA

Za najboljšega nogometaša v Združenih državah Amerike je bil prvič v svoji karieri izbran kapetan ameriške reprezentance Michael Bradley. Nekdanji vezist Rome, danes pa 28-letni zvezdnik Toronta, je prejel 43 odstotkov glasov, ki so jih oddali njegovi reprezentančni kolegi, trenerji, nekdanji igralci in novinarji.

Drugo mesto je zasedel Fabian Johnson, za katerega je glasovalo 33 odstotkov glasovalcev, na tretjem mestu pa se je z 20 odstotki glasov znašel Clint Dempsey.

Zmagovalec, sicer sin nekdanjega ameriškega selektorja Boba Bradleyja, ima za seboj zelo dobro sezono, saj je moštvo Toronta popeljal do prve končnice v severnoameriškem elitnem prvenstvu MLS. Prav tako je že več let nezamenljiv člen prve postave ameriške izbrane vrste.

Thiago ostaja v Bayernu

Španski reprezentant Thiago Alcantara je naslednji od nogometašev münchenskega Bayerna, ki je podaljšal svojo pogodbo z nemškim gigantom. Nekdanji član Barcelone bo dres trikratnih zaporednih nemških prvakov nosil do leta 2019.

»Ne vem, zakaj bi moral slediti Guardioli? Ostajam v Bayernu, kjer se dobro počutim. Klubu sem hvaležen, ker mi je v času poškodb vedno stal ob strani,« je 24-letnik poudaril v pogovoru za nemški časnik Sport Bild in s tem ovrgel namigovanja, da bi morebiti sledil svojemu dolgoletnemu učitelju Guardioli.

Na klop petkratnih evropskih prvakov se bo po koncu letošnje sezone usedel Carlo Ancelotti, ki bo v prihodnje med drugimi lahko računal na Thomasa Müllerja, Jeroma Boatenga, Javija Martineza in Xabija Alonsa. Omenjena četverica je z Bavarci podaljšala sodelovanje že pred dnevi.