Messi hitrejši od Ronalda, od Peleja pa ne

Pred nadaljevanjem bojev v ligi prvakov razigrani Neymar, Messi in Ronaldo.

Objavljeno
29. september 2014 11.53
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Neverjetno dobro formo so ujeli največji zvezdniki španskega klubskega nogometa, četudi je do vrhunca sezone še osem mesecev.

Če so španski novinarji še prejšnji teden pribijali na križe »razvajene zvezdnike Kataloncev«, ki niso zmogli zabiti niti enega gola »povprečni zasedbi Malage«, je v teh dneh povsem drugače. Barcelonina lahka konjenica je dobesedno zmlela Granado, ki je v 20. tekmi z »blaugrano« še dvajsetič ostala praznih rok. Barça tekmecu s skrajnega juga Španije v povprečju zabije po 3,75 gola. Le malo več torej kot nazadnje Neymar, ki je Granadi zabil tri gole in postal prvi Brazilec po slovitem rojaku Rivaldu (leta 2001) s »hattrickom« v španskem prvenstvu.

Neymar se na igrišču znajde sijajno, učinkovito izkorišča prostor, ki se odpira pri tekmečevem pokrivanju Messija, hkrati pa ga Argentinec pogosto zalaga z uporabnimi podajami. No, kljub vsemu pa Neymarju do Rivalda manjka še kaj več kot le goli – denimo naslov svetovnega prvaka ... Bolj vznemirljiv od prestižnega brazilskega merjenja moči je brez dvoma največji nogometni dvoboj zadnjih šestih, sedmih let – Cristiano Ronaldo vs. Lionel Messi. Bitka je dobila novo razsežnost prav v soboto in nedeljo, ko je Real zmagal na zahtevnem gostovanju pri Villarrealu, Barça pa se je znesla nad Granado. Ronaldo je namreč še utrdil svoj položaj ta čas najboljšega strelca v Evropi – v Španiji vodi z 10 goli pred Neymarjem (6) in Messijem (5) –, Messi pa je le nekaj ur zatem presegel večji mejnik.

Argentinski kapetan je namreč zabil svoj 400. in nato še 401. gol, vnovič so ga začeli primerjati z največjimi imeni v zgodovini nogometne igre. Messi je presegel magično številko 400 pri 27 letih in 101 dnevu, hitreje od njega pa sta presegla ta dosežek le dva – »Kralj Pele« pri pičlih 23 letih in nemški napadalec Gerd Müller, ki mu je to uspelo pri 26 letih. Messi je nanizal 359 golov za Barcelono v španskem DP, ligi prvakov, španskem pokalu, superpokalu, evropskem superpokalu in klubskem SP, 42 pa jih je dodal še v majici Argentine.

»Lionel je nogometaš, ki je obdarjen s čarovniškimi lastnostmi in hkrati preprost fant, ki strastno igra nogomet, pri tem pa neizmerno uživa. Razmišljal sem, da bi ga iz igre potegnil že prej in mu privarčeval nekaj moči za derbi s PSG, toda priznam, da sem med gledanjem tega mojstra preveč užival,« je bil po zmagi nad Granado slikovit Barçin trener Luis Enrique.

Cristiano Ronaldo je – v absolutnih številkah – še vedno z naskokom pred dve leti mlajšim rivalom. Ta čas se nahaja pri skupno 438 doseženih golih, toda jubilejni 400. gol je zabil pozneje kot Messi. Portugalec je debitiral na uradni tekmi 14. 8. 2002 (2 leti in 63 dni pred Messijem), odtlej pa nanizal 5 golov za Sporting, 118 golov za Manchester United, 265 golov za Real Madrid, okroglih 50 pa jih je dodal še v majici s portugalskim državnim grbom. In številko 400 presegel pri skoraj 29 letih (natančno 28 let in 341 dni). Mimogrede: Tudi klasična Realova zvezdnika sta bila podobno uspešna – Ferenc Puskas je ujel št. 400 pri 28 letih, Alfredo di Stefano je bil še leto starejši.

Ronaldo je za 400 golov potreboval tudi 653 tekem, Messi le 524, torej kar 129 manj kot Realov zvezdnik. Boj za letošnjo zlato žogo bo še zelo napet. Ali pa ne, bi dodali Nemci ...