Messi mora na zatožno klop

Sodišče je zavrnilo pritožbo Barceloninega argentinskega nogometnega zvezdnika v zvezi z domnevno utajo davkov.

Objavljeno
03. oktober 2014 19.43
France Soccer Champions League
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi se je znašel v hudi godlji, saj je sodišče zavrnilo njegovo pritožbo v zvezi z domnevno utajo davkov, zaradi česar bo moral sesti na zatožno klopi. Štirikratni najboljši nogometaš na svetu, sicer pa napadalec Barcelone in z Argentino srebrn na letošnjem brazilskem mundialu, se kajpak brani obtožb, češ da ni vedel za ravnanje svojega očeta, ki je bil hkrati tudi njegov finančni zastopnik.

Njegov oče Jorge Horacio naj bi namreč po obtožnici med letoma 2007 in 2009 z ustanavljanjem podjetij v državah, kakršni sta denimo Urugvaj in Belize, preusmeril tok denarja, ki ga je Leo zaslužil s prodajo svoje podobe, in se s tem izognil davčnim obveznostim v Španiji. Tako oče kot sin Messi sta že lanskega septembra na sodišču krivdo prevalila na nekdanjega nogometaševega agenta.

Toda sodišče je bilo neomajno: »Pri tej obliki kriminala ni nujno, da nekdo natančno ve za vse denarne in poslovne transakcije, dovolj je že, da je o njih obveščen in se z njimi strinja.« Že julija je namreč sodnik določil, da obstajajo dokazi, da bi utegnil argentinski as vedeti in se strinjati z mahinacijami. Lionel Messi sicer - po raziskavi revije Forbes - velja za četrtega najbogatejšega športnika na svetu z letnim zaslužkom 65 milijonov dolarjev.