Messi na zaslišanju zaradi domnevne utaje davkov

Argentinski nogometaš Lionel Messi se bo moral danes na sodišču v Barceloni zagovarjati zaradi domnevne utaje davkov.

Objavljeno
27. september 2013 12.37
Spain Soccer La Liga
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - V Barceloni se bo danes začelo zaslišanje argentinskega nogometnega zvezdnika Lionela Messija, ki naj bi med letoma 2007 in 2009 utajil za 4,2 milijona evrov davkov.

Španski pravosodni organi so letošnje poletje vložili obtožnico zoper Lionela in njegovega očeta Jorgeja, ki naj bi se s pomočjo manjših podjetij v Urugvaju in Belizeju izognila plačilu davkov, vendar oba zavračata te očitke ter trdita, da je za ta dejanja odgovoren nogometašev nekdanji agent.

Argentinec, štirikratni zaporedni dobitnik prestižne zlate žoge, je španskim oblastem že plačal pet milijonov evrov - znesek predstavljajo davčne obveznosti za leta 2007, 2008 in 2009 ter obresti -, vendar se s tem ni mogel izogniti zaslišanju.

»Vedno sva izpolnjevala svoje davčne dolžnosti. Če povem po resnici, se na te zadeve ne spoznava, zato to opravljajo najini odvetniki in finančni svetovalci, ki jim zaupava, in bodo pojasnili nastalo situacijo,« je dejal Messi.

Argentinski zvezdnik ima pri Barceloni letno plačo 13 milijonov evrov, poleg tega pa ima sklenjene še donosne pogodbe s številnimi podjetji, med katere spadajo Adidas, Turkish Airlines, PepsiCo in Proctor & Gamble.