Messi, Suarez in Neymar kot Ronaldo, Rivaldo in Ronaldinho

Klubsko SP: najlepše spomine na Jokohamo ima trener Kitajcev Felipe Scolari.

Objavljeno
16. december 2015 19.47
China's Guangzhou Evergrande FC’s Robinho, right, and Alan of Brazil smile during a practice session in Yokohama, near Tokyo, Wednesday, Dec. 16, 2015. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Svetovno klubsko prvenstvo na Japonskem bo danes (11.30) dobilo novo razsežnost. Uvodno ogrevanje manj znanih klubov in včerajšnja zmaga Argentincev v prvem polfinalu bosta dobila nadgradnjo v drugem polfinalu med evropskim prvakom Barcelono in najboljšim azijskim klubom – Guangzhou Evergrande.

Osrednji štadion v Jokohami je športni objekt z največjim številom sedežev (72.327) na Japonskem. Ne le da so na njem igrali večino finalov dosedanjih svetovnih klubskih prvenstev in bo v nedeljo (11.30) gostil tudi letošnjo finalno tekmo, prav v Jokohami se odvijajo tudi drugi največji dogodki, kot bo denimo naslednje svetovno prvenstvo v ragbiju leta 2019, ki je drugo najodmevnejše prvenstvo po nogometnem mundialu.

Štadion Jokohame je še posebej pri srcu Luizu Felipeju Scolariju, trenerju kitajskega prvaka Evergrandeja, ki se bo danes dopoldne soočil s pravo misijo nemogoče – poskušal bo izločiti sanjsko moštvo Barcelone. Felipão, kot v domovini kličejo Brazilca, je namreč na tem štadionu že igral s sanjskim moštvom, na mundialu leta 2002, ki ga je zaznamovala tudi predčasna vrnitev Zlatka Zahovića v Slovenijo, je namreč prav Scolari vodil Brazilijo do njenega zadnjega naslova prvaka. In prav tedaj je Brazilija morda premogla eno svojih najboljših generacij, ki jo je poosebljal napadalni trojček Ronaldo-Rivaldo-Ronaldinho.

Trinajst let pozneje naj bi se na istem štadionu prav tako predstavil sanjski napad, ki pa bo tokrat igral proti Scolariju ... Južnoameriški sosedje v majici Barcelone – Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar – premorejo rušilno moč kot nekdanja Scolarijeva brazilska težka artilerija. »To so nehvaležne primerjave. Ne glede na to, ali bo Neymar nared za igro ali ne, moštvo Barcelone krasi 25 'neymarjev', zato vem, kaj nas čaka. Toda verjemite, da so moji fantje pripravljeni povzročiti Kataloncem hude težave,« je napovedal Scolari, ki dobro ve, kako je igrati brez Neymarja – pred letom in pol ga je na mundialu v Brazilji brutalno poškodoval Kolumbijec Juan Zuñiga, brez svoje št. 10 pa so nato Brazilci doživeli polfinalni polom epskih razsežnosti proti Nemčiji (1:7).

Neymar je včeraj – prvič po poškodbi, ki jo je staknil v Leverkusnu – vadil s soigralci, toda Barçin trener Luis Enrique z njim morda ne bo tvegal. »Morda kdo misli, da nam ta turnir ne pomeni veliko, a to ne drži. Naslovoma iz let 2009 in 2011 želimo dodati še letošnjega, zato bomo igrali s svojimi najboljšimi igralci,« je zatrdil Enrique in nato pohvalil tudi Kitajce. »Na vseh pet Brazilcev v njihovih vrstah bomo morali paziti posebej pazljivo, gotovo pa je njihov najboljši mož Robinho, ki je pri 31 letih v najboljšem obdobju za nogometaša,« je še ocenil Enrique.

Barceloni seveda pripada vloga absolutnega favorita, toda kitajska zmaga nad Mehičani je za Katalonce resno opozorilo pred morebitnim podcenjevanjem. Kdorkoli bo že zmagal, se bo v nedeljskem finalu – prvak bo bogatejši za približno 5 milijonov evrov – pomeril z argentinskim River Platom, ki je z golom Lucasa Alaria premagal gostitelje. Najbolj znana igralca v vrstah južnoameriških prvakov sta dobila le obrobni vlogi; Lucho Gonzalez je igral od 57. minute, Javier Saviola pa je ostal na klopi. Kdo ve, morda je trener varčeval njegove moči za tekmo z bivšim klubom Barcelono.