Messi v rokavicah

Italijan Gianluigi Buffon si je prislužil naslov najboljšega vratarja preteklega desetletja, Špancu Ikerju Casillasu pripada sedanjost, komu pa bo prihodnost? Samirju Handanoviču!

Objavljeno
13. marec 2011 10.27
G. N., šport
G. N., šport
Seveda bi se tak odgovor glasil, če bi vprašali slovenske ali videmske navijače, morda še nekaj italijanskih in z območja nekdanje skupne države, toda s kar prepričljivo večino bi največ glasov pripadlo 24-letnemu Nemcu Manuelu Neuerju.

Številka ena v »elfu« v Južni Afriki, kjer si je z imenitnimi posredovanji pridobila status vratarskega zvezdnika, je močno zaznamovala zadnje tedne. Je že res, da njegovemu in hkrati edinemu klubu, Schalkeju, v bundesligi doslej ne gre vse po načrtih, ampak iz vseh najpomembnejših bitk so kraljevsko modri prišli kot veliki zmagovalci. Na čelu z vratarjem, ki bo gotovo dostojno nasledil zadnja čuvaja nemških vrat pred njim, Jensa Lehmanna in priljubljenega Oliverja Khana. Pravzaprav so na Olija po SP že vsi pozabili, Lehmann pa nikoli ni imel kdo ve kakšnega pristnejšega stika z navijači.

»Manuel je najboljši na svetu,« je prepričan Mario Bassler, nekdanji plejmejker Bayerna in pivopivec prve kategorije. Slikovito je rojaka primerjal z najboljšim nogometašem na svetu. »Je kot Lionel Messi. Edina razlika med njima je, da on nosi rokavice.« Bassler ni edini, ki bi stavil vse svoje premoženje na Neuerja. Vrsta je vsak dan daljša. Po padcu Bayerna v polfinalu nemškega pokala in Valencie v osmini finala lige prvakov so njegovi dnevi bivanja v klubu, kjer je začel svojo vratarsko pot, šteti.

»Manchester United je pokazal zanimanje, da bi ga kupil. Alex Ferguson išče zamenjavo za ob koncu sezone v pokoj odhajajočega Edwina van der Saara,« je povedal predsednik Schalkeja Clemes Tonnies. Na obisku je imel Fergusonovega odposlanca. »Če bodo dali pismeno ponudbo, se bomo verjetno dogovorili.«

To je bil seveda Schalkejev račun brez Bayernovega krčmarja. Bavarski velikan si pod težo pritiskov javnosti skoraj ne sme privoščiti, da bi Neuerja vzel eden njegovih evropskih tekmecev. Siva eminenca Münchenčanov, bivši predsednik Franz Beckenbauer, je svojim nekdanjim sodelavcem poslal nedvoumno sporočilo: »Izpustiti Neuerja iz naših rok bi bila največja neumnost,« je bil jasen »Kaiser«, ki se ne ozira na mnenje navijačev. Ti so v polfinalnem porazu na Allianz Areni zelo sovražno sprejeli Neuerja. S transparenti so dali znak, da ni dobrodošel v bavarskem moštvu.

Neuer je v vsem fant od fare. Zasebno je umirjen in še posebno vdan prijateljstvu. Je neverjetno priljubljen med kolegi, saj velja za igralca, ki nima težav s samovšečnostjo, egoizmom, vzvišenostjo.

»Skoraj vso kariero sem na vrhu hierarhije. Od te sezone sem celo kapetan. Poskušam čim bolj pomagati soigralcem, vodim jih na fronti na igrišču in tudi zunaj njega,« daje vedeti, kakšna naj bo kapetanova vloga.

Značajsko je skoraj popoln in to je tisto, kar navdušuje Fergusona. Čeprav Škot zelo praktično izbira in kupuje. Kandidati za vražji dres št. ena so namreč še Liverpoolov Španec Pepe Reyna, ki ima med aktivni vratarji v Angliji najboljšo statistiko, v šestih letih je več kot stokrat ohranil mrežo nedotaknjeno, drugi je Nizozemec Maarten Stekelenburg, tretji Rus Igor Akinfejev.

A velja vedeti, da bo novega Manchestrovega vratarja določilo tudi močno lobiranje v zakulisju. Manchester je namreč dal znak, da gre poleti v nakupe z bianko računom. Ferguson ima bojda za okrepitve na voljo 140 milijonov evrov in ni junaka, ki si ne bi želel prislužiti kakšnega odstotka.