Messi: Zadostoval bi že en gol

Drevi bodo na trnih predvsem navijači Arsenala. Njihov klub v zadnjem desetletju velja za valilnico obetajočih fantov, ki pozneje vrhunec dočakajo v bogatejših in ambicioznejših okoljih, osvajanje lovorik pa je navidez potisnjeno v ozadje.

Objavljeno
08. marec 2011 11.28
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Toda z morebitnim uspehom v Barceloni – za »topničarje« štejejo že kakršenkoli remi in porazi z 2:3, 3:4 ... – bi se priljubljeni klub iz severnega Londona vendarle prebil med velike. Čeprav gre šele za osmino finala lige prvakov, skalp močne Barçe šteje vsaj dvojno. Trener Arsene Wenger obljublja, da njegovi aduti na štadionu Camp Nou ne bodo le branili prednosti s prve tekme v Angliji (2:1).

V običajnih razmerah bi bila Barcelona na drevišnji tekmi še vedno absolutni favorit; zaostanek enega gola s prve tekme vendarle ni tolikšen, da ga nogometni velemojstri Lionel Messi, David Villa, Pedro in Andres Iniesta ne bi mogli izničiti. Le obramba bi morala zadržati »obstreljevanje topničarjev« ... A tu se utegne zaplesti. Eric Abidal in Sergio Busquets sta resda nogometaša prvega razreda, toda v primerjavi z navezo Puyol-Pique, ki je osvojila ligo prvakov in svetovno prvenstvo, gre za cicibana na položaju štoperjev. Gerard Pique si bo namreč zavoljo kartonov tekmo ogledal v družbi pevke Shakire, tudi Carles Puyol po poškodbi še ni povsem nared za igro ...

»Nimam prav nobenega strahu, vem, česa so sposobni fantje, ki so pri nas 'zadolženi' za doseganje golov, mi v obrambi bomo že vzdržali. Sodobni nogomet temelji na raznovrstnih nogometaših,« zagotavlja Busquets, ki naj bi ga v sredini zamenjal Javier Mascherano, Abidala na boku pa Brazilec, bodisi Maxwell bodisi Adriano. Tudi njihov soigralec in uradno najboljši nogometaš na svetu Messi je optimist, a hkrati ohranja previdno držo. »Če bom ponovil lansko predstavo? Dajte no, še enkrat zabiti štiri gole Arsenalu bi bilo res noro, zadovoljen bom že z enim, da bomo le napredovali v četrtfinale. Vesel bom tudi, če bo natančen kdo drug,« je v daljšem pogovoru za katalonski dnevnik Mundo Deportivo povedal Messi. Še vedno komaj 23-letni argentinski dragulj je v zadnjem času razigran kot otrok, nedvomno bo predstavljal največjo nevarnost za tri leta mlajšega vratarja gostov Wojciecha Szczesnyja.

Arsene Wenger pred nocojšnjim spektaklom pri 15 stopinjah Celzija, na katerega bo pripotovalo najmanj 5000 Angležev – mnogi brez vstopnic –, nima podobnih težav kot njegov španski kolega Pep Guardiola. Ne le da mu ni treba dnevno obiskovati bolnišnice (Guardiola tako blaži bolečine v hrbtu), tik pred zdajci so »čudežno« ozdraveli tudi nekateri njegovi največji aduti za presenečenje. Robin van Persie, ki je bil prejšnji teden izgubljen vsaj za mesec dni, je včeraj že opravil trening, o tem, ali ga bo uvrstil v udarno enajsterico, se bo Wenger odločil danes. Mimogrede: Arsenal je ohranil tradicijo, v Španiji ne bo imel treninga. V 19-članski zasedbi za Barço je tudi Katalonec Cesc Fabregas, kapetan in vodja Arsenalove ekipe, za katerega Wenger pravi, da bo 90-odstotno začel od prve minute. Nared je tudi obetavni angleški up Jack Wilshere.

Bomo videli, navijači se nadejajo ponovitve vrhunske predstave izpred štirinajstih dni, ko je Arsenal v drugem polčasu na krilih Andreja Aršavina zasukal izid po zaostanku z 0:1. Tudi lani v tem dvoboju ni manjkalo golov – po izidu 2:2 v Londonu je šlo na povratni tekmi (4:1) za simultanko Messija z Angleži. Še to: Arsenal, klub s 125-letno tradicijo, je v tej sezoni z 20 goli najučinkovitejši član lige prvakov.

Totti in Montella še upata

V drugi nocojšnji povratni tekmi osmine finala LP se bosta v Donjecku pomerila Šahtar in Roma. Na novem štadionu Donbass Arena, ki bo prihodnje leto gostil tudi polfinale Eura, se obeta pravi spektakel, Ukrajinci so 51.500 vstopnic razgrabili kot vroče žemljice. Italijani, ki so prvo tekmo v Rimu izgubili z 2:3, morajo – če želijo napredovati – bržčas zmagati vsaj za dva gola, kar pa bi že mejilo na senzacijo. Hrvaški kapetan Darijo Srna in brazilska falanga Šahtarja so namreč eno od najboljših moštev te sezone. Kakorkoli, rimski kapetan Francesco Totti in novi trener Vincenzo Montella – oba sta bila na vrhuncu moči pred desetimi leti – še nista vrgla puške v koruzo.