Messijevih čarovnij ne moreš rešiti ena na ena

Barcelona znova slavila nad Realom v Madridu (3:2), Zinedine Zidane se je uštel pri začetni enajsterici. Novo kolo na sporedu že jutri.

Objavljeno
25. april 2017 00.38
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Rafael Nadal je slavil na teniškem mastersu v Monte Carlu, Alejandro Valverde je zmagal na kolesarski klasiki Liege-Bastogne-Liege in Marc Marquez je bil najhitrejši na dirki motoGP. Ampak prav vsi veliki uspehi španskih športnikov so bili v Španiji povsem obrobna tema. V ospredju je bilo božanstvo nogomet in bog Lionel Messi.

Argentinec je še enkrat več dokazal, zakaj je najboljši nogometaš na svetu. Proti Realu je zabil dva gola, zadnjega le nekaj sekund pred koncem sodnikovega podaljška, obenem je poskrbel za rdeči karton Sergia Ramosa, a če bi imel glavni sodnik malce več poguma, bi moral igrišče zapustiti tudi Casemiro – zaradi dveh grobih prekrškov nad Messijem. Vse to si je Real dopustil, čeprav je Juventus v preteklih dveh tednih znova dokazal, kako se Messija lahko zaustavi z moštveno organiziranostjo. Toda če se vanj zaletavaš iz oči v oči, bo žogo mimo tebe spravil kot čarovnik. Ti gledaš levo, on gre desno. Ali obratno. In toliko manj možnosti imaš, če ga razjeziš z udarcem v glavo.

Težko je tudi razumeti, kaj so Realovi nogometaši razmišljali v sodnikovem podaljšku. Z igralcem manj so dosegli nebesa z izenačenjem na 2:2, s čimer bi ohranili tri točke prednosti ob tekmi več. Toda namesto, da bi se ozrli na svoj položaj, so se zaleteli v napad, zato je lahko Sergi Roberto pretekel z žogo skoraj celotno igrišče. Ampak takšen je nogomet, če igraš preveč s srcem in premalo z glavo, še posebno, če ima tvoj nasprotnik oboje.

A ne srca ne glave ni imel Realov trener Zinedine Zidane pri sestavi začetne enajsterice. Gareth Bale je povsem izven forme, težave ima s sprejemom žoge, s sodelovanjem s soigralci in s strelom na gol. Valižanski zvezdnik je pač takšen, da mora biti v zares vrhunski formi, da ima moštvo od njega kakšno korist. Za nameček je igral nepripravljen, zato je zaradi nove poškodbe odšel z igrišča že v prvem polčasu. Zakaj vse to, ne ve nihče, razen morda Realov predsednik Florentino Perez. Nekdanji trener kraljevskega kluba Carlo Ancelotti je namreč v svoji knjigi jasno potrdil, kako Perez po ovinkih prisiljuje trenerje, da mora Bale nujno igrati (opomnik: stal je 100 milijonov evrov).

Real je imel na klopi Marca Asensia, Isca, Jamesa Rodrigueza in Alvara Morato. Prav vsi bi nedeljski clasico začeli v prvi postavi, če bi bili pri Barceloni, tako pa je za katalonski ponos zaigral povprečni Paco Alcacer. Tudi to dejstvo pove, v kako omejeni zasedbi igra Messi. Katalonsko moštvo razen udarne začetne enajsterice skorajda nima nogometašev najvišje ravni. Prav zato so še premalo odmevne vse Messijeve čarovnije v tej sezoni. Teh je dovolj, da Barcelona ostaja v igri za državni naslov, ampak za evropsko lovoriko preprosto ne more storiti vsega sam. Pri Realu sta denimo ves clasico presedela Isco in Morata. Prvega je Zidane pustil na klopi pri vseh štirih porazih v ligi (naključje?), drugi pobira drobtinice, čeprav je glede na igralni čas najučinkovitejši Realov nogometaš (gol na vsakih 94 minut).

Časa za proslavljanje ali obžalovanje ni. Že jutri bo novo kolo španskega prvenstva za oba največja rivala. Barcelona gosti zadnjeuvrščeno Osasuno, Real odhaja v goste k neugodnemu Deportivu v Galicijo. Oba španska velikana imata do konca prvenstvo določeno prednost. Barcelona ima lažji razpored, Real pa tekmo več, zato so Madridčani še vedno odvisni le od svojih zmag.

Real lahko sezono v vsakem primeru reši v ligi prvakov. Vendar če bi ostal pri le enem državnem naslovu v zadnjih devetih letih, bi bil to jasen znak, da je nekaj zelo narobe s klubsko športno politiko.