Milan Mandarić odhaja v ZDA, a ni še rekel zbogom

Olimpija predstavila drese za novo sezono, ki jo bo začela s starim vodstvom.

Objavljeno
27. junij 2019 22.12
Posodobljeno
27. junij 2019 22.17
V družbi privlačnih manekenk so Marko Putinčanin (levo), Stefan Savić, Nejc Vidmar in Asmir Suljić predstavili nove drese, zelenega, belega, črnega (za vratarje) in sivega. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubljana - »Ne, prodaja Olimpije ni tema, o kateri bi govoril.« Milan Mandarić, predsednik in lastnik podjetja MM, ki večinsko upravlja NK Olimpija Ljubljana, je na predstavitvi športne opreme za novo sezono v prostorih, kjer se bleščijo avtomobili najprestižnejše nemške blagovne znamke, zavrnil vprašanja o njegovem »dvigu rok« od ljubljanskega kluba.

image
Kolekcija Olimpijinh dresov od leta 2009. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Nejasnosti o tem, ali bo prišlo do predaje upravljalske paličice in prodaje deleža za šest milijonov evrov precej skrivnostnemu italijanskemu poslovnežu Gabrieleju Nardinu, ostajajo še nekoliko bolj zamegljene. Predsednikova nespretna komunikacija o njegovi prihodnosti v Ljubljani bo znova sprožila ugibanja in domišljijo. Ta je bila že doslej v ospredju ob občasnih kolikor toliko verodostojnih informacijah o Olimpijini sedanjosti in prihodnosti, med katere sodijo tudi domnevna pogajanja z mogočimi vlagatelji. Teh pa pravzaprav ni niti za prste ene roke in jih ni na obzorju. Le Nardini je bil nekoliko bolj konkreten vlagatelj, ki se je izpostavil samo takrat, ko so mediji razkrivali predvsem njegove sporne nogometne poskuse na Malti, Portugalskem in v Španiji.


Olimpija kot Mercedes?


Je že res, da gresta Olimpija in Mercedes ta trenutek kot blagovni znamki stežka z ramo ob rami glede ugleda in uspehov, toda nogometni kolektiv pod taktirko zapriseženega uporabnika avtomobilov z znamenito zvezdo, še premore dovolj poslovne spretnosti.

image
Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je prišel v dopustniški opravi, za pogovore o klubski prihodnosti pa ni bil pri volji. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Olimpija je sicer na dveh različnih bregovih. Športni del ima trenerja in jedro igralcev, ki so minulo sezono končali v prvenstvu za prvakom Mariborom, v pokalnem tekmovanju pa z lovoriko. Predvsem je s tremi zmagami in neodločenim izidom v zadnjih štirih soočenjih z Mariborom pokazal veliko več kot prvak.

image
Prijeten glas pevke Ines Erbus je šel v ušesa, stas pa v oči.  FOTO: Mavric Pivk/Delo


Organizacijski del deluje po inerciji in se trese ter upa, da bo Mandarić ostal, saj prihod novih šefov pomeni tudi zamenjava administracije. Morda je bilo zato tudi druženje dva tedna pred uvodno tekmo sezone, prvo evropsko proti latvijskemu tekmecu Rigasu, ki bo 11. julija v Stožicah, s predstavitvijo novih dresov nadvse sporočilno: da Olimpija z Mandarićem v ospredju še ni rekla zadnje.

Predsednik Mandarić je bil na skromnem in prijetnem druženju poleten, toda zadržan. Zaradi bolezni v družini bo jutri odpotoval v ZDA v San Francisco, kjer je domicil družine Mandarić. Po napovedih naj bi se 80-letni poslovnež vrnil pred prvo evropsko tekmo, ki bo že delno odgovorila, ali bo Olimpija v novi sezoni lahko sledila vodilu pokrovitelja, kot ga je razkril vodja Mercedesovega regijskega centra v Ljubljani Robert Kraner – »Najboljše ali nič«.

image
Lepi dresi .... FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Vombergarja ne bo, Samardžića še čakajo


Zeleni, beli in kot tretja barva dresa v novi sezoni sivi so včeraj sklenili priprave v Kranjski Gori in bodo do evropske preizkušnje formo brusili pod žgočim ljubljanskim soncem. Trener Safet Hadžić se nadeja, da bo še pravočasno dobil obrambno okrepitev v podobi bivšega slovenskega reprezentanta Miralema Samardžića in predvsem napadalca, ki bo zagotovil vsaj 15 golov. Nekaj upanja je gojil, da bi se vrnil Andrej Vombergar, toda argentinski Slovenec je zavrnil možnost vrnitve v Ljubljano. Vse bolj verjetno pa je, da bi lahko novinci in igralci z dodano vrednost za Ljubljančane prišli iz Zagreba.

image
Najboljše ali nič, je vodilo vodje Mercedesovega regijskega centra v Ljubljani Roberta Kranerja  FOTO: Mavric Pivk/Delo


Olimpija bo zadnjo pripravljalno tekmo igrala v soboto, 6. julija, ko bo v Stožicah gostoval beograjski Partizan. Ta dan bo tudi v znaku druženja z navijači. Zmajev piknik, kot so ga poimenovali pri klubu, bo s svojimi zimzelenimi navijaškimi napevi zabelil še Pero Lovšin.