Milan Mandarić: S Krono še sestanek, Vombija ne da pod ceno

Predsednik Olimpije o racionalizaciji stroškov in prodaji igralcev.

Objavljeno
19. januar 2019 06.00
Posodobljeno
19. januar 2019 06.00
Milan Mandarić: »Kaj bo delal Rok Kronaveter v bodoče, odloča predvsem on sam.« FOTO: Mavric Pivk/delo
Ljubljana – Medtem ko se nogometaši Olimpije te dni potijo v Čatežu, se v pisarnah zeleno-belih na Dunajski nadaljuje proces zmanjševanja stroškov na vseh ravneh. Zanimivo, da ni več govora o razprodaji igralcev, predsednik Milan Mandarić smelo napoveduje boj za novi lovoriki, z omembo zadnjih ciljev napoveduje slovo od zmajevega gnezda.


Gospod Mandarić, na dopustu ste verjetno zbrali misli po jesenskih razočaranjih in pripravili načrt za naprej. Katera so vaša glavna spoznanja in usmeritve za pomlad?


Vse kar počnemo ta hip v Olimpiji, je namenjeno racionalizaciji stroškov in stabilizaciji kluba tako v finančnem kot tudi v športnem pomenu. To je eden izmed mojih zadnjih ciljev v Olimpiji. Storil bom vse, da bo tisti, ki bo prevzel klub od mene, dobil Olimpijo v veliko boljšem stanju in kondiciji, kot je bila, ko sem jo jaz prevzel. Naši športni cilji v tej sezoni ostanejo nespremenjeni. Borili se bomo za najvišje dosežke, tako v prvenstvu kot v pokalnem tekmovanju.


Ta čas ne izgleda, da gre za totalno razprodajo moštva. Kakšna je vaša strategija glede prestopov?


Nikoli ni bilo niti govora o totalni razprodaji, temveč o zelo racionalnem zniževanju odvečnih in neproduktivnih stroškov. V naših vrstah je nekaj nogometašev, z visokimi honorarji, ki so se izkazali kot zgrešena naložba še iz časov nekdanjega direktorja Ranka Stojića. Nekaj takih smo tudi kasneje kupili in sedaj to moramo urediti. Glede na to, da je nogomet tudi posel, bomo skušali s prodajo zagotoviti tudi nekaj denarja za stroške do konca sezone.


Koga na vsak način želite zadržati v ekipi?


Večino igralcev, ki so sedaj na pripravah v Termah Čatež. Če pa koga od njih prodamo, bomo zagotovili ustrezno zamenjavo.


Zdi se, da bo prestop Andresa Vombergarja najdonosnejši. Na kateri točki je trenutno?


Res je, za Vombergarja obstaja velik interes. Dober nogometaš je, ima tudi takšen značaj. V prejšnji sezoni je prestal veliko skušnjav. V Olimpijo je prišel v Bišćanovem času, vendar je večino časa bil na klopi. Potem mi je Stolica sporočil, da ga ne vidi v ekipi in nekaj časa se je zdelo, da res ni druge rešitve, kot da mu poiščemo novi klub. Vendar na koncu sem se odločil, da Vombergar ostane in Stolica odide. Kar se tiče povpraševanja po njem, mi že imamo nekaj ponudb, vendar za naše najboljše nogometaše pričakujemo ustrezno ceno.
 

Navijače Olimpije in vso nogometno sceno najbolj vznemirja saga z Rokom Kronavetrom. Kaj se dogaja med vama, je še sploh kakšen odstotek možnosti, da ga bomo še najprej spremljali v zeleno-belem dresu?


Kronavetru po tej sezoni poteče pogodba z Olimpijo in njegov status je tak, da se sam lahko odloči o nadaljevanju kariere. Trenutno je še v Olimpiji, redno trenira in v naslednjih dneh se bova še enkrat sestala. Po tem sestanku bo znano kaj več. A kot rečeno, o tem, kaj bo delal Rok Kronaveter v bodoče, odloča predvsem on sam.


Kaj bo z ostalimi igralci, ki so na t.i. seznamu odpisanih?


Jaz ne govorim o odpisanih igralcih temveč o tistih, ki že nekaj časa ne igrajo za člansko moštvo, nekateri sploh niso igrali. Tako stanje je slabo zanje in za Olimpijo. Iščemo rešitve, predvsem da jih prodamo, v najslabšem primeru tudi posodimo v druge klube ali pa sporazumno prekinemo pogodbo z njimi.


S čim vas je prepričal Robert Pevnik, da ste mu v tem kočljivem obdobju zaupali vodenje prvega moštva? Kakšen cilj ste mu postavili, verjetno ne zgolj rezultatskega?


Hvaležen sem Robertu Pevniku, da je sprejel tako odgovorno nalogo v teh prelomnih trenutkih. To je ena izmed prednosti Olimpije, da ima v svojih vrstah kvalitetne trenerje, ki lahko prevzamejo tudi tako zahtevne naloge. In take rešitve so tudi v preteklosti prinesle rezultate. Robert Pevnik ima pogum in odločnost, pa tudi znanje. V pogovorih sem ocenil, da ponudbo doživlja kot pravi izziv, kot možnost, da se izkaže. Cilji pa so jasni, tako rezultatski v prvenstvu in pokalu, kot tudi glede igre, ki jo želimo gledati v Stožicah.