Milan v četrtfinalu? Nič zgodovinskega

Bo Tottenham po Interju res spravil na kolena še drugi milanski klub? Prva tekma osmine finala lige prvakov v Milanu (0:1) že nakazuje tak razplet, prav zanimivo bo videti, kako se lahko sedemkratni evropski prvaki nocoj zoperstavijo vzpenjajoči se sili iz severnega Londona.

Objavljeno
09. marec 2011 12.58
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Tudi drevi naj bi prišli na svoj račun pravi nogometni zanesenjaki, to so namreč tekme, zaradi katerih mnogi živijo za nogomet. Tottenham bi danes zvečer – če bi le mogel – na White Hart Lane spravil več kot 100.000 navijačev.

Dvoboj londonskih »srak« in milanskih »vragov« bo tudi spopad različnih nogometnih filozofij, pogledov na čudovito igro z žogo in – upajmo – privlačna športna predstava. Domači namreč drugače kot napadalno ne znajo igrati, izkušeni trener Harry Redknapp še kako dobro ve, da bi bilo branjenje prednosti enega gola s prve tekme v Milanu morda pogubno. »Kje pa, igrali bomo tako kot doslej. Kaj bi dal, da bi lahko napadel Italijane prek obeh kril! Upam, da bosta pripravljena tako Gareth Bale kot Aaron Lennon. Tudi Rafaelu van der Vaartu dobro kaže,« je napovedal »čarovnik Harry«, kot se je Redknappa oprijel vzdevek na Otoku. Bale, ki je zaradi bolečin v hrbtu počival šest tednov, je konec tedna odigral tudi prvo tekmo po prisilnem počitku, na včerajšnjem treningu pa je tarnal nad težkimi, okorelimi nogami ...

»Verjamem, da ne gre za nič hujšega. Milančane opozarjam, naj se pazijo Balea, ki je nedavno sam opravil že z Interjem. Povem vam, da gre na položaju levega krila za najboljšega nogometaša na svetu. Ima moč, hitrost in vrhunsko tehniko,« je o 21-letnem Valižanu, programiranem nasledniku slovitega Ryana Giggsa, spregovoril tudi angleški selektor Fabio Capello, ki je v začetku 90. let z Milanom kraljeval v Evropi in odlično pozna zakonitosti lige prvakov. Gostje pa se kljub silni kinetični energiji vseh hitronogih adutov Tottenhama še najbolj bojijo 201 cm visokega napadalca Petra Croucha. »Pričakujem podobno tekmo kot v Milanu, kjer Londončani še zdaleč niso blesteli. Zanašali so se na telesno moč svojih nogometašev in številne podaje v kazenski prostor na Croucha. Mislim, da bodo igrali podobno previdno kot tedaj,« je včeraj razmišljal eden od treh Milanovih Brazilcev, Robinho. On, njegov rojak Pato in Zlatan Ibrahimović naj bi bili udarni možje Silvia Berlusconija na nocojšnji povratmi tekmi. Mimogrede: italijanski premier je včeraj pozdravil možnost vrnitve nekdanjega virtuoza Kakaja v italijansko metropolo mode, nekoč najboljši igralec na svetu namreč že lep čas čaka pred izhodnimi vrati v Madridu.

Kakorkoli, Tottenham ima kljub bogati tradiciji (l. 1882) zgodovinsko priložnost za uvrstitev v četrtfinale lige prvakov, kar mu od njene ustanovitve – v sezoni 1992/93 je nasledila pokal državnih prvakov – seveda še ni uspelo. Na nek način gre tudi za nekakšen »angleški« derbi, čeprav to ni; tudi AC Milan so nekoč ustanovili Angleži, a daljnega leta 1899 nihče ni slutil, da se bo tedanji nogometni in kriket klub tako hitro razvil v pravo klubsko inštitucijo, ki je že dve leti pozneje osvojila italijansko prvenstvo. »Milan je velik klub, zato ne bo šlo vsaj za nas v Londonu za nič zgodovinskega. Vse kar želimo, je zasukati dvoboj in napredovati v četrtfinale lige prvakov,« je povedal trener lombardijskega moštva Massimiliano Allegri, ki je v zadnjem trenutku dobil na razpolago tudi prej poškodovanega Kevina Princa Boatenga. Gennara Gattusa, ki je pred tremi tedni fizično obračunal z Redknappovim pomočnikom, pač ne.

Slovo Magatha?

Spektakel z obilico navijaškega petja, čudovitega vzdušja, a tudi piva in klobas, se obeta na drugi nocojšnji tekmi osmine finala v Gelsenkirchnu. Schalke si je na prvi tekmi v Valencii (1:1) priigral lepo izhodišče za napredovanje, nepriljubljeni domači trener Felix Magath, ki ne bo računal na Jana Huntelaarja, pa upa na kakšen gol izkušenega napadalca Raula.

Kot sicer danes poročajo nemški mediji, bo Magath po koncu sezone zapustil klub. »Po informacijah, ki smo jih pridobili, Magath po koncu sezone ne bo več trener Schalkeja. Na koncu sezone bo njegova misija končana. Niti zmaga proti Valencii ga ne more več rešiti,« so zapisali pri WAZ media group.

Razlog za odhod 57-letnega trenerja pa so brez dvoma slabi rezultati v državnem prvenstvu, kjer Schalke zaseda 10. mesto, za vodilno Borussio Dortmund pa zaostajajo kar 31 točk.