Minimalna zmaga nad Albanijo, a še smo v igri za SP

Slovenski nogometaši prvič v kvalifikacijah za SP 2014 niso prejeli gola, mož odločitve je bil Kevin Kampl.

Objavljeno
06. september 2013 21.42
NOGOMET Slovenija - Albanija
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je s stožiško zmago nad Albanijo (1:0) v sedmem kvalifikacijskem dvoboju ohranila možnosti za preboj na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Braziliji. Mož odločitve je bil s svojim prvim golom v članskem dresu z državnim grbom Kevin Kampl, junak večera pa vratar Samir Handanović, ki se ni pustil premagati. Zdaj izbrance selektorja Srečka Katanca čaka nov ključen izziv: torkovo gostovanje na Cipru.

Med 12.000 navijači številni v rdečem

Na stožiškem štadionu se je zbralo 12.000 nogometnih privržencev, med katerimi jih je precej odetih v »albansko« rdečo barvo. Tribune so se tik pred začetkom dvoboja z minuto molka poklonile spominu na pred slabim mesecem dni preminulega selektorja albanske mladinske reprezentance.

Uvodoma gledalci niso videli resnejših priložnosti, nekoliko več je bila žoga na slovenski polovici igrišča. Gostitelji so prvič resneje zagrozili v 12. minuti, ko je Kirm podal s kota, Krhin je ustrelil, a žoga ni našla poti skozi albanski zid.

Kampl z mojstrovino popeljal Slovenijo v vodstvo

V 19. minuti pa so stožiške tribune ponorele. Kevin Kampl je s približno 22 metrov mojstrsko ustrelil v levi zgornji kot albanskih vrat in presenetil tudi povsem nemočnega čuvaja albanske mreže Etrita Berisho. Slovenija je zadela ob prvem strelu na tekmečeva vrata, šele 22-letni Kampl pa se je prvič vpisal med strelce v članski izbrani vrsti. Po golu se je igra razživela, Kurtić pa si je v 24. minuti kot prvi prislužil rumeni karton.

Po pol ure igre je nevarno potegnil hitri Albanec Valdet Rama, a brez zaključka, Roshi je v naslednjem napadu ogrel Handanovićeve dlani. Gledalci niso mogli ravno uživati v spektakularni predstavi, predvsem v zaključkih akcij sta se moštvi pošteno zapletali. V 36. minuti bi lahko Kampl podal Novakoviću, a se je raje kar sam odločil za strel z roba kazenskega prostora, žoga pa je priletela naravnost v naročje Berishe. Kako izenačeni sta bili ekipi v prvem polčasu, je nazorno pokazalo tudi razmerje posesti žoge (v % 52:48 v korist Slovencev). Tik pred odmorom je nevarno poskusil Roshi, a je njegov strel odlično zaustavil Handanović. Na odmor so torej s prednostjo odšli domači.

Albanci udarili z vsemi topovi

Oba selektorja, Srečko Katanec in Italijan na albanski klopi Gianni De Biasi, sta drugi polčas začela z nespremenjenima enajstericama. Katanec sicer ni mogel računati na kaznovanega Boštjana Cesarja in poškodovanega Josipa Iličića. Kljub vodstvu gostitelji niso taktizirali, hitro so si priigrali dva kota, resneje pa Berishe niso ogrozili. V 54. minuti je domačim navijačem zastal dih: Rama je ustrelil z več kot 20 metrov, a je Handanović strel odbil v kot. Že v naslednjem albanskem napadu je bilo ponovno vroče, a se Cana s strelom ni izkazal. Gostje so v nekaj minutah nakazali, da še niso rekli zadnje, Slovenci pa so jim pustili, da so se razigrali. Albanci so udarili z vsemi topovi, Handanović pa je v teh trenutkih s tremi bravuroznimi obrambami reševal rahlo nebogljene domače.

Albanci so do 72. minute poskusi že enajstkrat, od tega šestkrat v okvir Handanovićevih vrat, izenačujoči gol je visel v zraku, a je slovenski čuvaj mreže rutinirano reševal vse težavne položaje. Na drugi strani si Katančeva četa v drugem polčasu sploh še ni priigrala nobene konkretne priložnosti.

Prva slovenska menjava: Mertelj namesto Birse

Ko je bilo očitno, da so Slovenci popustili, je skušal Srečko Katanec poživiti igro s prvo menjavo na tekmi - namesto Valterja Birse je priložnost ponudil Alešu Mertlju. Kmalu zatem je posegel po rošadi še v napadu: namesto Novakovića je v ogenj poslal desetletje mlajšega Tima Matavža. V 88. minuti je mlahavo poskusil rezervist Mehmeti, a ustrelil mimo vrat. Domači so se v končnici potegnili v obrambo in prežali na protinapade. Tik pred koncem je Zlatan Ljubijankić pritekel na igrišče namesto Kevina Kampla, ki je bil tokrat mož odločitve, Slovenci pa so sploh prvič v teh kvalifikacijah pripeljali dvoboj do konca brez prejetega gola.

Zdaj Katančevo četo čaka torkovo gostovanje na Cipru.

SLOVENIJA : ALBANIJA 1:0 (1:0)

Štadion ŠRC Stožice Ljubljana, gledalcev 12.000, sodnik Istvan Vad (Madžarska).

Strelec: 1:0 - Kampl (19).

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Ilić, Kelhar, Jokić (K); Krhin, Kurtić; Birsa (od 74. Mertelj), Kampl (od 90. Ljubijankić), Kirm; Novaković (od 83. Matavž).

Albanija: Berisha, Lila, Cana (K), Teli, Agolli, Bulku (od 53. Salihi), Roshi, Kace, Basha (od 80. Abrashi), Rama, Cani (od 71. Mehmeti).

Rumeni kartoni: Kurtić (24), S. Handanović (90+2); Agolli (69).