Monaco se že spogleduje s polfinalom

Nogometna liga prvakov: pred petnajstimi leti je za eksplozijo pred tekmo poskrbela ETA.

Objavljeno
13. april 2017 01.43
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Dortmund – Dan po napadu na avtobus Borussie se je v Dortmundu vsaj za silo življenje vrnilo v ustaljene tirnice. V preloženi prvi tekmi četrtfinala lige prvakov je Monaco slavil v gosteh s 3:2 (2:0). Znova je blestel najstniški napadalec Kylian Mbappe.

Eksplozija v Dortmundu nekaj ur pred tekmo nikakor ni prvi tovrstni dogodek v zgodovini lige prvakov. Dva avtomobila z bombo sta eksplodirala tudi leta 2002 v Madridu nekaj ur pred povratno polfinalno tekmo med Realom in Barcelono. Eden od avtomobilov je šel v zrak manj kot sto metrov od štadiona Santiago Bernabeu. Poškodovanih je bilo devet ljudi, gmotna škoda je bila tudi na znamenitem objektu. Odgovornost je prevzela baskovska separatistična organizacija ETA, kar je jasen opomin, da zadnji teroristični napadi niso nov pojav v Evropi.

Toda včeraj pozno popoldne je bil v Dortmundu spet v ospredju nogomet. Nogometaši in navijači obeh klubov so se spomnili na poškodovanega branilca Borussie Marca Bartraja ter nosili majice z njegovo podobo in imenom. Oglasil se je tudi španski nogometaš. Prek socialnih omrežjih je objavil svojo fotografijo in zraven pripisal: »Kot vidite, se počutim vse boljše. Hvala vam za vsa sporočila podpore. Zdaj držim pesti za moje soigralce in navijače pri Borussii.«

Bartrajeva pomoč na daljavo ni pomagala, saj je Monaco začel precej bolje. Že po četrt ure so si gostje iz Francije priborili enajstmetrovko. Grški branilec Sokratis Papastathopoulos je v kazenskem prostoru nepravilno oviral gostujočega napadalca Kyliana Mbappeja, toda iz najstrožje kazni je bil nato neuspešen Fabinho. Spomnimo – Monaco je enajstmetrovko zapravil tudi v osmini finala pri Manchester Cityju, le da je bil tedaj osmoljenec Radamel Falcao.

Monacu se zapravljena priložnost ni maščevala. Že kmalu je v 19. minuti zabil Mbappe, toda predvsem po zaslugi italijanske sodniške zasedbe, ki ji je poveljeval Daniele Orsato. Francoski mladenič je namreč zatresel mrežo iz prepovedanega položaja. Pobudo je nato prevzela Borussia, po pol ure igre je najlepšo priložnost zapravil Šindži Kagava. Iz dobrih petih metrov je sprožil povsem neovirano, a je slabo zadel žogo.

Borussia se je očitno zamerila vsem mogočim bogovom. V času največje nemške prevlade je Monacu uspelo priti do povišanja prednosti. Andrea Raggi je poslal predložek v kazenski prostor, branilec Borussie Sven Bender pa je zelo nespretno zatresel lastno mrežo. Pritoževal se je, češ da ga je Falcao nepravilno porinil, toda sodnik se je le obrnil in pokazal proti sredini igrišča.

Nemški trener Thomas Tuchel je ob polčasu opravil kar dve menjavi, Borussia je še bolj pritisnila na francoska vrata, boljše volje pa so bili po zadetku Ousmaneja Dembeleja. Navdušujoč je bil tudi zaključek tekme. Prednost Monaca je naprej povišal Mbappe, ki si vrednost povečuje skoraj iz minute v minuto, končni izid pa je postavil Kagava in s tem ohranil nekaj upanja za Borussio.