Monaco že prvak, Real in Rijeka potrebujeta le še točko

Galaktiki so s 4:1 odpravili Celto, Monaco z 2:0 boljši od Berićevega St. Etienna, Kekova četa z enakim izidom od Belupa.

Objavljeno
18. maj 2017 01.49
SOCCER-SPAIN-CLV-REA/
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nogometaše madridskega Reala le še točka loči od osvojitve naslova španskega prvaka. V današnjem zadnjem dvoboju predzadnjega kola so namreč na gostovanju brez težav, s 4:1, odpravili Celto, torej morajo za šampionsko lovoriko v nedeljo zvečer igrati vsaj neodločeno na gostovanju pri Malagi, pa še to ob predpostavki, da bo vse tri točke v domačem obračunu z Eibarjem uplenila tudi glavna izzivalka Barcelona, ki zaostaja tri točke. »Galaktiki« so zmagali petič zapovrstjo, v prvem polčasu je za vodstvo zadel Cristiano Ronaldo, ki je povišal v prvih trenutkih nadaljevanja. Za zadovoljstvo domačih navijačev je v 69. minuti poskrbel Šved John Guidetti, a so gostje prek Karima Benzemaja odgovorili že minuto pozneje. Končni izid dvoboja, ki ga je Celta končala z le desetimi možmi na igrišču zaradi drugega rumenega kartona Iaga Aspasa v 62. minuti, je v 88. minuti po Benzemajevi podaji postavil Toni Kroos. Madridčani so iz osmih strelov v okvir vrat štirikrat zadeli.

Monaco pa se že pred zadnjim kolom veseli naslova francoskega prvaka, prvega po letu 2000. Po današnji zmagi z 2:0 nad St. Etiennom, pri katerem je Robert Berić obsedel na klopi, ima namreč neulovljivih šest točk naskoka pred PSG, ki pa si je prav tako zagotovil udeležbo v skupinskem delu lige prvakov v prihodnji sezoni. V 19. minuti je zadel čudežni najstnik Kylian Mbappe, ki se je v zadnjih 25 dvobojih na vseh frontah, v katerih je igral, kar dvajsetkrat vpisal med strelce. Zmago je v poslednjih izdihljajih dvoboja, v tretji minuti sodnikovega dodatka, potrdil rezervist Valere Germain.

Že pet prvoligaških tekem zapored pa niso okusili slasti zmage nogometaši Manchester Uniteda, ki so se v edinem današnjem dvoboju premier league na gostovanju pri Southamptonu razšli brez zmagovalca in brez zadetkov (0:0), pri čemer je bilo razmerje strelov v okvir vrat kar 6:1 v korist domačih, ki so za nameček zastreljali še najstrožjo kazen. Že v šesti minuti je namreč Sergio Romero zaustavil preblag poskus Manola Gabbiadinija. Že pred zadnjim kolom je tako znano, da bo United zasedel šesto mesto na razpredelnici in bo v prihodnji sezoni igral v skupinskem delu evropske lige, razen v primeru zmage v finalu tega tekmovanja v tej sezoni, ko mu bo nasproti v Stockholmu stal Ajax.

Le še piko na »i« pa mora postaviti tudi Rijeka Matjaža Keka, ki je danes brez težav, z 2:0 (iz dveh sproženih strelov v okvir vrat), na gostovanju odpravila Slaven Belupo, ki je bil nedavno - v verjetno ključnem dvoboju sezone - premočan za Dinamo. Ta pred zadnjima dvema koloma za Rečani, za katere sta danes že v prvem polčasu zadela Franko Andrijašević in Črnogorec Marko Vesović, zaostaja pet točk, kar pomeni, da mora Kekova četa v nedeljo osvojiti vsaj točko proti predzadnji na razpredelnici Cibalii za predčasno osvojitev zgodovinskega prvega naslova hrvaških državnih prvakov.