Motivirani, lačni uspeha in pripravljeni za Švico

Nocoj v Mariboru kvalifikacijski dvoboj za EP 2016 med Slovenijo in Švico. Na Štajerskem za pobeg z dna lestvice skupine E.

Objavljeno
09. oktober 2014 02.33
Srečko Katanec, selektor nogometne reprezentance, 6.10.2014, Kidričevo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ptuj – Navidez ugoden žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji se je za Slovence spremenil v zahtevno nalogo. Izbranci selektorja Srečka Katanca bodo letos le enkrat igrali pred svojimi navijači, kar trikrat pa gostovali. Prvič jim je spodrsnilo, zato bo drevišnja (20.45) tekma s favorizirano Švico v Mariboru zanje pravšnja preizkušnja.

Kar težko je našteti vprašanja, ki bodo nocoj pod Kalvarijo dobila odgovore. Kako se bodo na poraz v Talinu odzvali Slovenci? Bo Katanec v dvoboju s Švico podobno uspešen kot v prvem mandatu na slovenski klopi, ali pa se bo zgodilo kot v boju za Brazilijo 2014, ko je albanska legija pri Švicarjih pokvarila načrte kar dvema selektorjema Slovenije? Na kakšen način bo poskušala Švica nevtralizirati ničlo z Angleži? To je le nekaj dilem, o katerih bo najmanj do začetka dvoboja razpravljalo 9000 navijačev, kolikor naj bi se jih zbralo v Ljudskem vrtu.

»Vem, kaj pričakujete, vem, kaj pričakujejo navijači. Tudi sam želim premagati tako Švico kot v nedeljo še Litvo. Dobro smo proučili Petkovićevo reprezentanco, ki premore več vrhunskih igralcev. Imena, kot so Shaqiri, Liechtsteiner, Behrami in Seferović, povedo vse. Toda, saj veste: če sem vam v Talinu zatrdil, da Estonija ni tako slaba, kot se zdi, vam zdaj povem, da Švica ni bavbav,« je ocenil Srečko Katanec. Selektor je bil včeraj kar dobro »razpoložen«, vprašanja nekaterih novinarjev so ga pošteno podžgala, kar je – tako trdijo najstarejši kolegi – dobro znamenje pred pomembnim večerom za slovensko reprezentanco.

Slovenija se nahaja v obdobju, ko ji ne gre vse po načrtu. Mnogi so pričakovali, da bo lanskemu nizu štirih zmag sledilo učinkovito leto 2014, toda zgodilo se je nasprotno – mreže Alžirije, Urugvaja, Argentine in Estonije so ostale cele tudi po snidenju s slovenskimi napadalci. Res je šlo za tri vidne udeleženke mundiala in en Alamo, toda slab niz ni več moteč le za navijače. »V zadnjih dneh sem dobil občutek, da bi nekateri najraje videli, da ga ne zabijemo niti Švici. Zaradi fantov, ki opazno garajo na treningih, si želim, da premagamo Švico, četudi vem, da bi s tem nekatere pri nas razžalostili. To ni prav, a hkrati upam, da nam bo vlilo dodatno energijo za jutrišnjo zmago,« je napovedal Katanec.

Brečko: Spet dihamo kot eden

Zdi se, da je Ljubljančan z vsesplošno mobilizacijo »južnoafriških sil« resnično poenotil trenutni kader v reprezentanci. Nogometaši dihajo kot eden, kar nam je ne nazadnje potrdil tudi Mišo Brečko. Trboveljčan sodi med najbolj izkušene fante, prav tako med splošno najbolj razgledane reprezentante, njegove besede pogosto povedo največ. »Že v Talinu sem vam zatrdil, da bi tako izenačene tekme, kot je bila tista, včasih odločali v svojo korist. Zakaj? Ker smo vsi od prvega do zadnjega, torej ne le enajsterica na igrišču, ampak dobrih dvajset, dihali kot eden, za isti cilj in isto željo. Ne želim reči, da morda ni bilo več tako. Toda če se dva, trije ali štirje ne podredijo reprezentanci, je nemogoče biti uspešen. Zmanjkajo ti dva ali trije odstotki, zaradi katerih izgubiš tako izenačeno tekmo, kot je bila nazadnje v Talinu,« je razmišljal kapetan Kölna, ki bo tudi nocoj poveljnik slovenskega desnega boka.

Zgovoren je bil prizor z enega od treningov, ko so se fantje glasno »prepirali« o tem, ali je šlo po eni od akcij za drugi ali že tretji kot, kar bi pomenilo enajstmetrovko. Mimogrede: en strel z 11 m je izkoristil Valter Birsa, na nasprotni strani Tim Matavž. »Saj ste videli ... Fantje so motivirani, 'lačni uspeha' in dobro pripravljeni. Dobili so informacije o nevarnostih in priložnostih, s katerimi se bodo soočili, zato pričakujem, da se bodo agresivno in brez strahu zoperstavili Švicarjem,« je zatrdil Katanec. Morda bodo imeli Slovenci naposled srečo tudi s sodnikom – 44-letni Nemec Wolfgang Stark, ki je pred petimi leti delil pravico tudi v Port Elizabethu na dvoboju Slovenije in Anglije (0:1), namreč velja za sodnika, ki pogosto razočara gostujoče ekipe ...