Mourinho in ManUtd za vse ali nič!

Nogomet: V drevišnjem finalu evropske lige Ajax v vlogi avtsajderja proti Manchester Unitedu.

Objavljeno
23. maj 2017 23.35
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Pred Josejem Mourinhom je eden največjih izzivov v karieri. Portugalec na klopi Manchester Uniteda bo danes v Stockholmu reševal svoj trenerski ugled. Samo zmagoslavje v evropski ligi nad na zgodovinsko v Evropi uspešnejšim Ajaxom bi zadovoljilo tabor angleškega velikana.

Kar 365 milijonov evrov v vrednosti moštev loči zdajšnjega in nekdanjega velikana. ManUtd, trikratni evropski prvak, je eden od najbogatejših klubov na svetu z bazo navijačev od skrajnega azijskega vzhoda do pacifiške obale v ZDA. Njegova zasedba je ocenjena na 470 milijonov € in je 8. najdražja na svetu. Ajax, štirikratni evropski prvak, je ohranil večji del romantičnih idealov, zaradi katerih je v minulem stoletju sodil v krog najboljših klubov na svetu. Z »doma narejenim« igralskim kadrom, vrednim 105 milijonov €, kar Ajax uvršča šele na 56. mesto na svetu, in pod taktirko trenerja Petra Bosza je prišel v položaj, da si lahko priigra neposredno uvrstitev v ligo prvakov in prvo evropsko lovoriko po 22 letih. Če se želja ne bo izpolnila, bo imel še eno možnost avgusta v kvalifikacijah za LP, ki si jih je zagotovil kot nizozemski podprvak.

Uvrstitev v LP je zahteva za Mourinha in po večini preplačane nogometaše. Portugalec je v naporni sezoni manj opletal z jezikom kot običajno, saj mu v premier league ni šlo vse po načrtih. Zato je drevišnje zadnje dejanje Unitedove sezone na prizorišču, kjer je poškodovani prvi zvezdnik vragov Zlatan Ibrahimović v švedski majici Angliji zabil štiri gole, pomembno iz več razlogov. Mourinho bi po zmagi lahko spet delil levite, klubski finančniki bi že seštevali rekordne prihodke (in dobiček) za to leto, navijači pa z optimizmom upali na še boljši jutri. Poraz? Prepovedan!

Manchester v klubski vitrini lovorik nima le še zmagovalne v EL. Strokovnjaki in stavnice so ga razglasile za favorita, Ajax s svojo mladostno zagnanostjo ni povsem brez možnosti. Je v položaju, v kakršnem je bil pred 22 leti, ko je s trenerjem Louisom van Gaalom na čelu in z najstnikom Patrickom Kluivertom v finalu lige prvakov presenetil Milan (1:0, Kluivert). Zdaj bo Patrickov 18-letni sin Justin eden od adutov Ajaxa z rezervne klopi.

United bo imel precej manj adutov. Poškodovani so Ibrahimović, Marcos Rojo, Luke Shaw, Ashley Young, kaznovan je Eric Bailly, vprašljiva sta Chris Smalling in Marouane Fellaini. Ajax bo pogrešal le kaznovanega branilca Nicka Viergeverja.

Nekdanji vratar Manchestra in zdaj izvršni direktor Ajaxa Edwin van der Sar je Angleže opozoril. »Naši mladeniči ne bodo zmrznili. Igrali in odzvali se bodo tako, kot so se proti Schalkeju in Lyonu,« je povedal Manchestrov evropski prvak iz leta 2008.

Tudi finalni dvoboj v Areni prijateljev se bo razpletal pod močnim vtisom ponedeljkovega terorističnega napada v Manchestru. Zaradi njega so v taboru angleškega kluba odpovedali zadnjo novinarsko konferenco.

»Že več mesecev sodelujemo s švedsko policijo, saj je teroristični napad ena od nevarnosti, ki jih moramo upoštevati,« je v izjavi za javnost sporočila Evropska nogometna zveza.