Mourinho ne bo točil solz

Chelsea odstavil trenerja Joseja Mourinha. Portugalcu 50 milijonov evrov?

Objavljeno
17. december 2015 22.44
SOC/
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Chelsea je odstavil Joseja Mourinha. Sedem mesecev po dvigu pokala za peti naslov angleškega prvaka in tretjega pod njegovo taktirko je 55-letni Portugalec ostal brez službe, ki jo ima najraje. Zanj so bili usodni klavrni izidi v premier league, v kateri je Chelsea le za točko pred tekmeci, ki bi izpadli.

Odločitev vodstva angleškega velikana, z 1,2 milijarde evrov 6. na lestvici klubov z najvišjo vrednostjo na svetu, je bila vendarle presenetljiva. Vsega je imel dovolj lastnik kluba Roman Abramovič, ki ga s Portugalcem vežejo posebna čustva. Bogati Rus je moral popustiti pod pritiski partnerjev, ki jim je karizmatični Portugalec to jesen pripravil veliko preveč neprijetnosti, da bi jih lahko kar tako pometli pred preprogo, in ga je že drugič odstavil. Uvrstitev v osmino finala LP ni bila dovolj, 15. mesto in 9 porazov v prvenstvu pa je bilo preveč.

Najboljši trener v zgodovini Chelseaja, kot so v klubu pospremili Mourinhovo slovo, je nad krizo šel z vsemi možnimi prijemi. A niti eden ni deloval. Presodilo je to, da so mu igralci obrnili hrbet.

Spretni Mourinho, hkrati velik ljubljenec in osovraženec nogometnih navijačev, morda naslednjih nekaj tednov ne bo najbolj srečen človek, toda krokodiljih solz tudi ne bo točil. Spomnil se bo na bančni račun. Odpravnina ob slovesu namreč ne bo majhna. Če ni bilo kakšnega dogovora z Abramovičem, se bo lahko »kopal« v denarju. Chelsea naj bi mu za predčasno prekinitev pogodbe moral izplačati približno 50 milijonov € odpravnine. Avgusta je namreč Mourinho podaljšal pogodbo še za 4 leta z letno plačo 17 milijonov €.

Odzivi na Mourinhovo odstavitev so bili različni in so zavzeli vsa socialna omrežja. »Dolgujem ti veliko,« je čivknil Cesc Fabregas, nekdaj najboljši nogometaš na svetu in Mourinhov rojak Luis Figo pa: »Vse najboljše za mojega dobrega prijatelja, ki je bil in bo vrhunski trener.«

Kdo bo nasledil Mourinha, ki ga je še vedno podpirala skoraj polovica Chesleajevih navijačev? Prvi kandidat je nizozemski veteran Guus Hiddink, ki naj bi le izpeljal sezono, nato pa prepustil vajeti trajnejši rešitvi. Pep Guardiola, ki po koncu sezone odhaja iz Bayerna, je diplomatsko dejal, da Chelsea potrebuje vsaj 10 okrepitev. Diego Simeone bi bil zelo drag. Brendon Rodgers je Anglež ...