Mourinhov duh že nad Manchester Unitedom

Manchester United je zabredel v rezultatsko krizo, pretekli konec tedna je doživel prvi domači poraz v ligi.

Objavljeno
21. december 2015 12.22
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – »Zavedam se, da bom moral zmagovati, če se bom želel izogniti odstrelu,« ni prav nič ovinkaril trener Manchester Uniteda Louis van Gaal. Še preden je Jose Mourinho dobil nezaupnico pri Chelseaju in preden je Pep Guardiola potrdil slovo od Bayerna po koncu sezone, Carlo Ancelotti pa najavil prihod k Bavarcem. Zmagal še ni, trener pa je še.

Če je na Old Traffordu z vragi opravil Norwich (1:2) in to prvič po letu 1989, je kristalno jasno, da v gledališču sanj že plapola rdeča zastava. Za alarm. Nizozemskemu trenerju prav nič ne uspeva, čeprav je lansko leto prišel z nalogo, da vrne klub na položaje pod taktirko slovitega Alexa Fergusona. Pa vendar, van Gaal ima potrpežljive »nadzornike«, tolerantnejše, kot jih je imel Mourinho. Portugalec se je moral posloviti zaradi slabe ligaške podobe, v ligi prvakov je svojo nalogo opravil. Nizozemec je z Unitedom v LP pogorel, v premier league pa na 5. mestu za vodilnim Leicesterjem zaostaja za debelih 9 točk.

»Kar ste videli nocoj, je bilo pomanjkanje samozavesti. Ni bilo dobro. To je bil naš prvi poraz na Old Traffordu v tej sezoni, kar pomeni, da smo v slabem obdobju in iščemo pot iz krize,« je v svojem analitičnem slogu pomirjal van Gaal.

Navijači so jasno izrazili nezadovoljstvo z van Gaalom. Tudi v vodstvu kluba so funkcionarji, ki bi že pritisnili gumb za alarm, a še niso v paniki. Toda na Old Traffordu sta zavladali dve struji. Ena se kot hudič križa otepa možnosti, da bi pripeljali Joseja Mourinha, druga bi dala vse, da bi Portugalec prišel in začel zmagovati, nositi lovorike v precej bogatejšo vitrino, kot jo ima Chelsea.

Legendarni Bobby Charlton je bil eden od tistih, ki je zaviral Mourinhov prihod že takrat, ko je počasi odhajal Ferguson. Opozarjal je na Portugalčev način dela, ki bi po treh letih svojega delovanja lahko pustil klavrne posledice za klub. Mourinho je izjemno cenil sira Alexa, s katerim je imel med vsemi stanovskimi kolegi najbolj pristen, iskriv in spoštljiv odnos. Toda Charlton je medtem že izgubil svoj vpliv v izvršnem odboru kluba, ki ga vse bolj obvladuje podpredsednik Ed Woodward. Ta bi takoj pripeljal Mourinha, je človek, ki ga zanimajo izključno lovorike in so mu všeč velike osebnosti in imena.

Glede na rokade najboljših trenerjev, med katerimi je sila ozek krog zmagovalcev, je še najmanj v skrbeh prav Mourinho. Ko bo potrpljenje nad van Gaalom izgubila tudi družina Glazer, lastnica Uniteda, bo Mourinho za svoj prihod na Old Trafford potreboval samo še Fergusonovo privolitev. Bo tedaj tudi odločalo prijateljstvo, razum ali kaj tretjega?

Po 1:2 Realova desetica

Barcelonino zmagoslavje na Japonskem je podžgalo Real. V včerajšnji tekmi 16. kola se je na štadionu Santiago Bernabeu znesel nad moštvom Rayo Vallecano in ga premagal kar z 10:2.

V 55-letni zgodovini »La lige« še nihče ni zabil 10 golov. A tekma je bila vse prej kot normalna. »Prvenstvo je izgubilo svojo verodostojnost. Že dolgo nisem videl nekaj tako grotesknega,« je trener Raya Paco Jemez po tekmi usmeril prst v glavnega krivca, sodnika Ignacia Iglesiasa Villanuevo.

Rayo je po zaostanku z 0:1 v 12. minuti zasukal izid v vodstvo z 2:1. Potem pa je sledil sodniški šov. V 15. minuti je bil izkjučen prvi igralec gostov, v 29. še drugi. Navijačev zmaga ni prepričala, prav tako športnega dnevnika Marca. »Goli brez ljubezni,« je naslovila poročilo. Pri Realu je bil najboljši strelec Gareth Bale s štirimi goli, Karim Benzema je dosegel tri, Cristiano Ronaldo dva in Danilo enega.