Na Bonifiki, kot da bi šlo za preživetje

1. SNL: nogometaši Olimpije v zadnjem, 22. kolu prvega dela sezone gostujejo v Krškem.

Objavljeno
12. december 2015 00.56
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zavrč in Krka sta v včerajšnji prvi tekmi 22. kola končala svojo jesensko pot v 1. SNL, danes bodo še tekme v Domžalah, Celju in Krškem, kjer bo vodilna Olimpija poskušala Mariboru uiti na 9 točk prednosti. Vijolični bodo namreč jutri v Kopru zaokrožili prvi del sezone, ki jim ni prinesla veliko veselja.

Domžale: Domžale – Rudar
(sobota, Davor Drečnik, 15): Domžalčani bodo vsaj tretji, kar je precej slabše kot lani, toda sliši se paradoksalno: to jesen so bili na igrišču boljši kot lansko. Ne glede na enako težavo, ki je povezana z ustvarjalnostjo in učinkovitostjo v napadu. Tudi v zadnji domači tekmi ne bo nič drugače, že en sam gol in tri točke bi bili presežek. Ampak na koga se trener Luka Elsner lahko zanese, da bi ob kančku več domišljije in premoči v igri prevzel vlogo strelskega junaka? Tega junaka Elsner nima na voljo, če bi ga imel, strahu pred »rudarji« ne bi bilo. Je pa upravičen, saj so gostje nepredvidljivi, v prvem jesenskem dvoboju so bili ob Kamniški Bistrici zmagovalci.

Celje: Celje – Gorica (Andrej Žnidaršič, 15): Celjani so se ob koncu sezone izvlekli iz najhujšega, a konec bi bil lahko še lepši. Kar bi bilo po vseh nesrečah celo sanjsko. Goričani so v tej sezoni prav to, kar so bili Celjani v minuli, odkritje. Resda v finišu sezone igrajo toplo-hladno, kar pomeni, da bodo s Štajerskega odnesli poln plen. Kolo prej so namreč v Novem mestu zastreljali zmago. Eden od »krivcev« je bil tudi najbolj iskani napadalec Blessing Eleke. Če bo zabil, bo zabil tudi zase, saj je njegov prestop za goriški klub realnost. Elekejeva prodaja bi klub tako rekoč potegnila iz rdečih številk. Goriška slabost je, da je najustvarjalnejši igralec, Amel Džuzdanović, zaradi poškodbe že na dopustu.

Krško: Krško – Olimpija (Matej Jug, 17.30): Na življenje brez Andraža Šporarja so se Ljubljančani že navadili. Mimogrede, brez njega so proti Zavrču in Domžalam iztržili več kot z njim. Toda Šporarjevo slovo je že razkrilo največjo slabost ali pa skrb – čarovnije Ezekiela Hentyja so poniknile, vzniknile pa njegove »muhe«. Ni jih malo in z njimi se bo moral spopasti športni del moštva zeleno-belih. Če bo prišel še Eleke, za kar ima Olimpija veliko možnosti (njena ponudba, bržčas še ne zadnja, je le za 50.000 evrov nižja od Malmöjeve), se bo strokovni štab moral povečati še za kakšnega psihologa. Na vsak način bo treba najti Šporarjevega naslednika, če Ljubljančani želijo končati vladavino Mariborčanov. V šampionsko podobo seveda sodi tudi današnja zmaga.

Koper: Luka Koper – Maribor (nedelja, Dejan Balažič, 17.30): Ne, kaj bo jutri, vznemirljivo vprašanje je, kaj bo »pojutrišnjem«? Koprski klub lahko vijoličnim nudi močan odpor tri četrtine tekme, več ne. Maribor mora dobiti tekmo, zlepa ali zgrda. Sicer pa so včeraj zvečer na dolgo pričakovani skupščini FC Koper končno dobili novo vodstvo. Za novega predsednika kluba in predsednika upravnega odbora so potrdili Valterja Valenčiča, v UO pa kot člane izvolili še Gašparja Gašparja Mišiča, Dejana Škerliča in Gorana Maleniča. Novi nadzorni odbor pa sestavljajo Sebastjan Šik kot predsednik ter člana Damir Ban in Bojan Babič. Klub se s tem sicer še ni izognil možnosti tudi za najbolj črn scenarij, ki je v obtoku in je povezan z razglasitvijo bankrota. Kar bi županu celo ustrezalo. Novo zgodbo bi začel »z ničle«, z minimalnimi sredstvi in od spodaj ter z domačimi fanti, ki jih v Kopru »pridelajo« za dva, tri moštva. Eno bo jutri stalo nasproti. Matej Palčič in Amar Rahmanović sta že 7. in 8. igralec, ki je v Maribor iz Kopra prestopil v zadnjih šestih letih. Ob še trojici, ki je imela še vmesno postajo.