Na Bonifiki Mariborčani v senci domžalskega derbija

V 9. kolu 1. SNL Maribor gostuje v Kopru, a veliki derbi bo v Domžalah, kjer gostuje Olimpija.

Objavljeno
19. september 2014 21.15
Nogomet Domžale in Olimpija v Domžalah, 6. novembra 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Nejc, Joshua, Nik, Andraž in drugi bodo danes v Domžalah v glavni vlogi 9. kola 1. SNL, Domen, Matej, Luka, Petar ... pa bodo v Kopru igrali predtekmo velikega večernega derbija Ljubljanske kotline. Mariborčani si v SNL ne smejo več privoščiti spodrsljaja.

Koper: Luka Koper – Maribor (sobota, Mitja Žganec, 16): Si bodo Koprčani drznili napasti Mariborčane, navdihnjene po imenitni evropski igri? Ali si sploh upajo? Ambiciozni trener Alen Ščulac je pred izzivom, ki bi lahko določil njegovo pot. Nekoč je na igrišču raje brcal nasprotnike po nogah kot žogo, zdaj ima priložnost, da svoj bojeviti pristop oplemeniti še s prefinjenimi zamislimi. Da ne bodo zgolj prekinitve presežna vrednost v igri. Ena od najbolj nadarjenih ekip v slovenski ligi nujno potrebuje razvojni pospešek, da bi se vrnil nasmeh na obraz prvega moža kluba Anteja Guberca. Prvi koprski gradbinec srčno upa, da bodo koprski upi nekoč dosegali več sto tisoč evrov ali celo milijonsko vrednost na trgu. Kot jo, na primer, vijolična bisera Luka Zahović in Petar Stojanović, ki z vsako tekmo dvigujeta svoji vrednosti, medtem ko je domači super talent Domen Črnigoj v rahli krizi. Morda bi koprski taktiki lahko razmislili o njegovi novi, bolj ustvarjalni in manj tekaški vlogi na igrišču. Da pljuča za visok ritem ima, je že znano, ampak njegovih golov je premalo. Za Koper bi bile mariborske evropske predstave lahko navdihujoče. Sporočajo, da denar ali bogastvo ne določata zmagovalca.

Celje: Celje – Rudar (Rade Obrenović, 18): Napočil je trenutek za poplačilo računov, so prepričani Celjani. V minuli sezoni so izgubili vseh šest tekem proti Velenjčanom, vključno s pokalnima. Toda razmerje na lestvici ne sme biti razlog za celjski optimizem. Kriza Rudarja ni povezana z napačnimi potezami trenerja Jerneja Javornika, pač pa z iskanjem ravnovesja med kakovostjo novih igralcev in njegovimi zamislimi. Vrnitev plejmejkerja Damjana Trifkovića, ki pri zeleno-belih ni napredoval, je dober obet za Velenjčane. Celjani so na razpotju: zmaga jih bo spremenila v kandidate za zgornji del lestvice, neodločen izid ali poraz bi pomenila, da so lahko hitro tudi v spodnjem delu.

Domžale: Domžale – Olimpija (Bojan Mertik, 20.05): Končno derbi, ki ga nestrpno čakajo tudi vijoličasti. Navijali, z Zlatkom Zahovićem na čelu, bodo z dušo in srcem za zeleno-bele. Lepše spodbude si v Olimpijinem taboru pred gostovanjem pri nepremagljivih Domžalčanih niso mogli zamisliti. Vrnitev Sebastjana Cimerotiča (okrepil bo trenerski štab v mlajših kategorijah) je poteza za zbližanje z navijači in za kakšnega pokrovitelja več. Cimeta bi resda bolj potrebovali na igrišču, da bi »sitnim« domačim atletom pokazal kakšen spektakularen trik iz njegovega bogatega menuja vragolij. Srečna pokalna loterija s Triglavom ni bila znak slabše forme Domžalčanov, pač pa obrnjenih vlog: Domžalčanom ne ustreza, ko morajo narekovati igro in žogo z večjim številom podaj pripeljati pred tekmečeva vrata. Ampak pred večjim izzivom je gostujoči strokovni štab: bodo vztrajali z igro s posestjo žoge v svojih nogah ali bodo previdno čakali. Prva različica bi bila po okusu nogometnih navdušencev in predvsem Domžal, druga bi bila slaba za bržčas spet dobro napolnjeno tribuno.

Novo mesto: Krka – Kalcer Radomlje (nedelja, Nejc Kajtazović, 16): Vse je jasno: Krka mora zmagati, če ne, bo trener Miloš Rus dobil odpoved, še preden bo stopil v slačilnico. Radomlje, evropska ekipa z najdaljšim nizom porazov v najmočnejši domači ligi v tej sezoni, pa bi po osmih porazih realno lahko celo razmišljale o obstanku.

Ptuj: Zavrč – Gorica (Dejan Balažič, 16): Bilanca štirih dvobojev iz minule sezone je porazna za Haložane – štirje porazi z razliko v golih 1:13. Kljub krepki točkovni prednosti, Zavrčani, ki se na Ptuju kar dobro počutijo, niso favoriti. Gorica se bo prej ali slej pobrala, vprašanje je le, kdo bo prvi klecnil pred Goričani. A najprej se bo moral trener Luigi Apolloni odločiti, kdo bo tresel mreže, doslej neučinkoviti slovenski napadalci ali prišleki iz Italije.