1. SNL: Na Bonifiki odslej tudi s pridihom »calcia«

 V 13. kolu brez velikega derbija, a s kar nekaj negotovimi in zanimivimi dvoboji, vodilni Maribor bo gostoval v Kranju.

Objavljeno
06. oktober 2012 07.56
Posodobljeno
06. oktober 2012 12.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Luka Koper z novincem na trenerski klopi Rodolfom Vanolijem bo osrednja tema 13. kola 1. SNL, v katerem bo nov koprski trenerski štab svojo pot začel danes proti Domžalam. V Stožicah bo gostovala Mura, današnje tekme bosta zaokrožila še Celje in Gorica. Jutri bosta še tekmi v Kidričevem in Kranju, kjer bo gostoval Maribor.

Ljubljana: Olimpija – Mura (Roberto Ponis, 18): Ko so Ljubljančani izgubljali, so bili zanimivi za vse, zdaj, ko zmagujejo, so zanimivi le še za prijatelje, znance, družinske člane. To je paradoks, a samo za aktualne vladarje zeleno-bele čete, ki je nanizala že pet zmag. Ljubljančani namreč zmagujejo prepozno in bodo za povrnitev zaupanja navijačev v to, kar počnejo, potrebovali nekaj mesecev ali leto. A to je tudi sreča v nesreči za trenerja Andreja Razdrha, ki z nežno roko in spretnim rotiranjem igralcev vzdržuje zadovoljstvo na igrišču ter ob njem. Mura je zgodba zase. Investitorji so z denarjem pomirili del nemirnih duhov, drugi so povezani s temnopoltimi okrepitvami. Kaj pomaga sloves nogometne šole, v kateri so bili vzgojeni, če ne razumejo okolja in njegovih značilnosti. Trenerji s širino to dobro vedo.

Koper: Luka Koper – Domžale (sobota, Matej Jug, 18): Novo koprsko geslo se glasi: po Bračunu v lepše in sodobnejše nogometne čase z italijanskim pridihom. Hrvaški strokovnjak je bržčas sklenil tudi svojo slovensko zgodbo, v kateri jih je že pri nekdanji Olimpiji dobil po prstih za posebno poglavje v zgodovini 1. SNL. Bračun je bil simbol igralne dekadence, a koliko so mu pri krizi, ki ga je spodnesla, pomagali klubski nasprotniki, bo znano po tekmi ali dveh. Italijan Rodolfo Vanoli je izbor Mladena Rudonje in tudi Vanolijevega pomočnika Novice Nikčevića, ki bo sprva skrbel za Vanolijevo spoznavanje s posebnostmi slovenske scene. Nekaterim ne bi bili kos niti Jose Mourinho (ob igrišču) ali Lionel Messi (na igrišču). Se pa z njimi še kar dobro kosa domžalski vodja Stevan Mojsilović, ki s svojimi skrajnimi zamislimi kolegom na nasprotni strani povzroča precej preglavic.

Celje: Celje – Gorica (Slavko Vinčić, 18.30): Oboji iščejo strelca. Celjani so ga izgubili, Goričani ga imajo, a ne zabija več. Še ena uganka za teoretike – ali se strelec rodi ali ga v to spremeni kolektiv? S sedmimi goli še vedno prvi strelec 1. SNL Dejan Žigon bi morda o tem vedel kaj več. Celjskemu trenerju Marjanu Pušniku po malem že popuščajo živci, ker igra ni nagrajena z goli in točkami, gostujoči trener precej bolj mirnega značaja Miran Srebrnič pa lahko le upa, da bo apatija čim prej izpuhtela iz moštva.

Kidričevo: Aluminij – Rudar (Dragoslav Perić, 15): Je Kidričanom zmanjkalo sape, jim jo še zmanjkuje ali so imeli le slab dan v Domžalah? Vse je mogoče, a prav Rudar bo dal najbolj natančen odgovor. Pod taktirko Aleša Čeha namreč Velenjčani kažejo znake prebujenja. V šaleško-savinjskem derbiju je gol zabil celo Leon Črnčič, nekdanji veliki up Aluminija, ki ni bil kos trdemu selektivnemu boju v tujini (Atalanta, Leicester). Pač še eden od številnih slovenskih fantov, ki niso mogli brez maminega nedeljska kosila z govejo juho.

Kranj: Triglav – Maribor (nedelja, Andrej Tratnjek, 15): Kranjčani pridno zbirajo skalpe najmočnejših in se držijo ustaljenega ritma: da slej ko prej najdejo žrtev ne glede na njeno moč. Vmes pa bolj kot ne kažejo drugoligaške obrise. Po Kopru še Maribor? To bi bil podvig brez primere, ampak je mogoč samo ob Mariborovem predolgem žalovanju za izgubljeno rimsko priložnostjo.