Na odmor na vrhu in korak bliže euru

Danes se bo ob 18. uri v Novi Gorici mlada slovenska reprezentanca do 21 let pomerila z Litvo.

Objavljeno
10. november 2011 13.28
Posodobljeno
10. november 2011 13.47
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Dva ali trije goli razlike, tri točke in utrditev na vrhu. To bi lahko bil sanjski razplet kvalifikacijskega dvoboja za EP leta 2013 v Izraelu za slovensko selekcijo do 21 let, ki bo v 2. skupini danes v Novi Gorici (18) gostila Litvo. Slovenija je po petih tekmah na vrhu lestvice in nič ne bi bilo lepšega, če bi leto zaokrožila z zmago in kot prva v skupini.

Ta slovenski rod je izjemen. Nemara celo najbolj nadarjen doslej, še bolj kot letnik '84, ki zdaj tvori reprezentančno jedro. Toda pred seboj ima tudi zahtevno nalogo, saj domala vsi pričakujejo, da bo po EP v Ukrajini 2009 za selekcije do 19 let nadaljeval svojo evolucijo z uvrstitvijo v Izrael. Pot do tja je posuta s trni. Ne bo dovolj le zmaga v skupini, marveč si bo treba EP zagotoviti še skozi sito dodatnih kvalifikacij, v katerih se bo merilo 10 zmagovalcev skupin in štiri drugouvrščene ekipe. Na EP se bo uvrstilo 7 zmagovalk izločilnih dvobojev.

Litva bo zadnja letošnja tekmica in bila je tudi prva v kvalifikacijah, ki so jo naši upi začeli s tesno zmago v zadnjih minutah. »Smo samozavestni, a ne vzvišeni. Vsaka tekma je zgodba za sebe in v to gremo nabrušeni do skrajnosti. Ne bo lahka, tekmec je boljši, kot kažejo njegovi izidi. Litovce odlikujejo odlične tekaške sposobnosti, disciplinirana igra in bliskoviti napadalni prehodi. Treba bo biti pazljiv,« je opozoril tankočutni selektor Tomaž Kavčič. Njegovi pedagoški prijemi so pisani na kožo v njihovi kategoriji že mednarodno uveljavljenim reprezentantom. Kavčičeve skrbi so praviloma sladke, toda toliko bolj zahtevne. Konkurenca za udarno enajsterico je ostra, k sreči omogoča vrsto kombinacij. Tako se bo v vlogi levega štoperja zaradi kaznovanega Goričana Nejca Mevlje preizkusil koprski up Aljaž Struna. Ob njem bo »Italijan« Nemanja Mitrović. Po poškodbi se je v tekmovalni ritem vrnil »Anglež« Haris Vučkić, ki bo na levi strani zamenjal »Italijana« Eneja Jelenića.

Prav slovenski napad v navezi z zvezno vrsto je dodana vrednost, ki navdušuje. »Nemec« Kevin Kampl bo spet motor, »Italijana« Rene Krhin in Dejan Lazarević sta odgovorna za umirjenost in potezo več, Mariborčan Robert Berić za gole. Sobočan in kapetan Rajko Rep pa se v reprezentanci počuti veliko bolje kot v klubskem dresu.

»Tekma bo težka in neugodna. Paziti moramo na protinapade, toda zmaga bo naša, če bomo dali vse do sebe,« napoveduje Osnabrückov Pohorec Kampl, ki je odločil zmagovalca v Litvi. »Gol bo za vedno ostal v spominu, slavje in rdeči karton pa tudi,« je sklenil neustavljivi tekač, borec, navihanec...

Verjetna začetna enajsterica 
(4-2-3-1): Oblak; Jović, Mitrović, Struna, Rešek; Krhin, Kampl; Vučkić, Rep, Lazarević; Berić.

Vrstni red:

Slovenija 5 3 1 1 8 : 3 10 +5

Švedska 4 3 1 0 7 : 1 10 +6

Finska 4 2 1 1 3 : 2 7 +1

Malta 6 1 2 3 6 : 11 5 -5

Litva 5 1 0 4 3 : 8 3 -5

Ukrajina 2 0 1 1 2 : 4 1 -2