Na Olimpicu gladiatorski boj strelcev: Klose – Berić

Robert Berić proti Laziu stoodstotno vijoličen, a koliko časa še? Njegova vrednost se je od začetka sezone vsaj podvojila.

Objavljeno
03. oktober 2012 11.01
Posodobljeno
03. oktober 2012 12.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Glavnemu operativcu Maribora, športnemu direktorju Zlatku Zahoviću, se je pred jutrišnjo drugo tekmo skupine J v evropski ligi z Laziem posrečil še en veliki met. S predstavniki Interblocka se je dogovoril za odkup 50-odstotnega lastništva nad Robertom Berićem, ki je s 4 goli najboljši strelec Maribora v tej sezoni v Evropi.

Koliko je iztržil NK Interblock ali bolje rečeno ljubljansko-ameriški poslovnež Joc Pečečnik, ni znano. Preden se je umaknil iz NK Interblock in nogometa ter se v Las Vegasu spet posvetil svoji osnovni dejavnosti, igralniškemu poslu, je največja bisera Josipa Iličića in Roberta Berića preusmeril v Ljudski vrt ob dogovoru, da bo ob njuni prodaji njegov iztržek 50-odstoten. Za Iličića je Interblock ob prestopu k Palermu prejel približno milijon evrov, za Berića naj bi po tej kupčiji iztržil bistveno manj. Neuradno je šlo za vezan posel, po katerem je Maribor za stoodstotno lastništvo nad 21-letnim Krčanom plačal približno 200.000 €, hkrati je Maribor od Interblocka za približno 100.000 € odkupil pravico uporabe najsodobnejše tehnologije SportVu, ki omogoča natančno sledenje različnih značilnosti igralcev. Ljubljanski klub je to tehnologijo odkupil od Izraelcev in jo še izboljšal, a se mu je ni posrečilo uveljaviti na tržišču.

Letošnji Berićevi strelski izbruhi, ki jih je začinil tudi s štirimi goli v 1. SNL, kvalifikacije za EP selekcij do 21 let pa je prav tako sklenil s štirimi goli, so stopnjevali njegovo prepoznavnost na evropski sceni, kar je zaslutil tudi v slovenski ligi za tri mesece suspendirani Zahović in očitno je spretni Mariborčan še pravočasno speljal posel. Mariboru je zagotovil, da bo igralca lahko maksimalno unovčil, ne da bi si pri tem izkupiček delil. Kolikšna je trenutna vrednost enega od najbolj vročih mariborskih nogometašev, ni mogoče določiti, vsaj dokler Maribor še tekmuje v EL. Ampak njegova mladost in zabijanje golov na vseh ravneh sta najmočnejša možna vijolična aduta v pogajanjih z morebitnimi kupci. Berićeva vrednost je po oceni nemškega spletnega portala »transfermarkt.de« na začetku sezone znašala 750.000 evrov, a se je po njegovih (in seveda tudi Mariborovih) uspešnih evropskih nastopih že najmanj podvojila.

Prestop Roberta Berića v enega od tujih klubov tako ni več vprašljiv, preprečila bi ga lahko le hujša poškodba. Neznanka je samo, kdaj bodo vijolični prižgali zeleno luč za njegovo prodajo, če je morda že niso in le še čakajo na zahtevo kupca, ali naj prestopi že v zimskem prestopnem roku ali ob koncu sezone.

Klose 357 minut brez gola

Jutrišnji dvoboj na Olimpicu bo še eden v nizu učnih za Berića. Prav mariborski napadalec bi lahko izzval najbolj spektakularen dvoboj s pomenljivo rdečo nitjo: veteran Miroslav Klose vs. mladenič Robert Berić. Bolj privlačnega izziva si mariborski up tako rekoč ne bi mogel želeti, saj 34-letni Nemec poljskega rodu velja za enega najbolj moštvenih igralcev, ki je vselej odlično pripravljen.

Toda Lazieve privržence je v zadnjih tekmah pošteno zaskrbelo. Klose gola ni zabil že 357 minut, trener Vladimir Petković razmišlja o njegovem počitku. Eden od razlogov je ta, da se je v tej sezoni povsem podredil zahtevam trenerja. S prihodom Sarajevčana je nemški reprezentant dobil drugačno vlogo. Na začetku sezone je njegova nova podoba navdušila domala vse, saj je dal kot prvi branik moštva nove razsežnosti v igri svetlo-modrih. V osmih prvenstvenih in evropskih tekmah si je prislužil kar štiri (tri v serie A, enega v evropski ligi) rumene kartone, s čemer je na klubski lestvici na vrhu. »Grobi« Klose je v minuli sezoni prejel en sam rumeni karton v prvi ligi. Kljub temu je s štirimi goli tudi prvi strelec moštva, ob tekmi več je štiri zadetke dosegel še Brazilec Hernanes. Klose je zabil 28 odstotkov golov, pri čemer je vsakič, kadar je zatresel mrežo, Lazio tudi zmagal.

Tudi Berićevi goli so Mariborčanom prinašali zmage, ko je imel spodrsljaje, je njegov klub izgubil – dvakrat z zagrebškim Dinamom. Toda Berićeva statistika je kar spodobna. Skupaj je v tej sezoni igral 15 tekem ali 1264 minut. Dosegel je 8 golov, kar pomeni, da je mrežo tekmecev zatresel vsakih 158 minut.