Na Otoku v ospredju londonski derbi

Šesto kolo angleškega nogometnega prvenstva bosta otvorila Arsenal in Chelsea, Manchester United bo gostil Tottenham.

Objavljeno
29. september 2012 11.51
Posodobljeno
29. september 2012 12.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Na Otoku bodo od danes pa do ponedeljka potekale tekme šestega kola državnega prvenstva, že uvodni obračun pa bo pritegnil veliko pozornosti, saj bo Arsenal v londonskem derbiju gostil vodilni Chelsea.

Topničarji se bodo aktualnim evropskim prvakom morali zoperstaviti brez prvega vratarja Wojciecha Szczesnyja, poleg njega so še vedno poškodovani Jack Wilshere, Tomas Rosicky, Bacary Sagna in Lukasz Fabianski. Za nekoliko boljšo voljo domačih igralcev je poskrbel kapetan Thomas Vermaelen, ki je prebolel gripo in bo pomemben člen obrambe Arsenala.

Domači trener Arsene Wenger se zaveda, da njegove igralce čaka težka tekma. »Chelsea se preteklo sezono po dolgem času ni uvrstil med najboljše štiri klube v ligi, vendar gre to pripisati njihovemu uspehu v ligi prvakov. Verjamem, da se bodo letos znova borili za naslov prvaka, zato je vsaka točka proti konkurentom za prvo mesto še kako pomembna. Letos smo se že pomerili z veliko ekipo, ko smo gostovali pri Manchester Cityju in osvojili točko, kar je povečalo našo samozavest. Tokrat bo nekoliko drugače, saj bomo igrali pred domačimi navijači,« je dejal francoski trener, čigar moštvo je na petem mestu lestvice, s štirimi točkami zaostanka za Chelseajem.

Na drugi strani Roberto Di Matteo poudarja, da so domači navkljub odhodu nekdanjega kapetana Robina van Persieja zelo nevarni. »Postali so nepredvidljivi, saj večje število igralcev dosega gole, med drugimi Lukas Podolski, Gervinho in Santi Cazorla. Gostovanje pri Arsenalu bo velik izziv, saj so znani po rotacijah na sredini igrišča, poleg tega prevladujejo pri posesti žoge,« je odlike nasprotnika opisal Di Matteo.

Old Trafford gosti dvoboj Uniteda in Tottenhama

Danes bo v angleškem prvenstvu še eno srečanje dveh velikih klubov, saj bo Manchester United ob 18.30 gostil londonski Tottenham. Domači trener ubada s poškodbami številnih igralcev, saj se je že dalj časa odsotnima Chrisu Smallingu in Philu Jonesu pridružil še Nemanja Vidić, ki bo po operaciji kolena moral mirovati osem tednov, za nameček pa jo je na treningu skupil tudi Antonio Valencia. Izkušeni Škot se lahko tolaži s tem, di bi na igrišče lahko prvič sočasno poslal napadalca Wayna Rooneyja in Robina van Persieja, ki pa še nista uigrana.

»Nikoli ju še nisem videl skupaj igrati, zato ne vem, kako bi se obnesla. Wayne se je vrnil po poškodbi in potrebuje čim več tekem, tudi Robina čaka še veliko dela, saj je izpustil celotno pripravljalno obdobje. Tako je na tekmi z Liverpoolom nastopal proti igralcem, ki imajo za sabo že 10 ali 12 tekem,« je pojasnil Ferguson.

Brez težav ni tudi trener Tottenhama Andre Villas-Boas, ki ne more računati na Emmanuela Adebayorja, Scotta Parkerja, Jaka Livermorja, Benoita Assouja-Ekottoja in Younesa Kaboula. »Zelo bi bili ponosni, če bi zmagali in zmanjšali zaostanek za vrhom (trenutno so 8., 5 točk za Chelseajem, op. p.), vendar so tekme tu vedno zelo težke. Če bomo verjeli vase in nastopili motivirani, bomo bližje uspehu,« je prepričan Boas.

Aktualni angleški prvak Manchester City bo danes gostoval pri Fulhamu, 18-kratne državne prvake, nogometaše Liverpoola, ki so šele na osemnajstem mestu, pa čaka obračun z Norwichem. Šesto kolo bosta sicer v ponedeljek zaključili moštvi Queens Park Rangers in West Ham United.

Pari šestega kola, danes:

Arsenal - Chelsea (13.45)

Everton - Southampton (16)

Fulham - Manchester City (16)

Norwich - Liverpool (16)

Reading - Newcastle (16)

Stoke - Swansea (16)

Sunderland - Wigan (16)

Manchester United - Tottenham (18.30)

Nedelja:

Aston Villa - West Bromwich (16)

Ponedeljek:

Queens Park Rangers - West Ham United (20)