Na papirju 3,5:1,5 za Katančevo Slovenijo

Zanimiva primerjava med ključnimi slovenskimi in norveškimi akterji, v petek bo vloga favoritov pripadla gostiteljem.

Objavljeno
09. oktober 2013 01.00
Jernej Suhadonik, šport
Jernej Suhadonik, šport
Kranj, Lesce – Le redkokateri nogometaš ali trener rad medsebojno primerja vratarje, branilce, napadalce, klube, ... Primerjave v različnih časovnih obdobjih so nehvaležne, zato smo primerjali reprezentanci Slovenije in Norveške, ki se bosta v petek (20.45) merili v Mariboru. Ocenjevali smo po šahovsko, Katančeva zasedba pa bi dobila dvoboj s 3,5:1,5.

Vratarja:
Na položaju številke 1 ni večje dileme – Slovenija bi morala biti v veliki prednosti. Tako Samir Handanović kot Rune Jarstein sta pripadnika generacije 1984, dva meseca starejši »Sarma« pa je za vratarja Vikinga iz Stavangerja pravi Lev Jašin. Jarstein je bil pred leti na preizkušnjah pri Manchester Unitedu in Bayernu, a ju ni prepričal. Nekaj časa je branil za Norveško, nekaj ne, prvi vratar »vikingov« je postal prav lani na tekmi proti Sloveniji. Handanović sodi med najboljše vratarje v Evropi, Jarstein ne. Izid: 1:0.

Obramba: Da so norveški branilci počasni, je nedavno izpostavil že Srečko Katanec. Høgli, Hangeland, Bjørdal in Ruud, ki so izgubili zadnjo tekmo v Oslu proti Švici, res ne sodijo v prvi kakovostni razred v Evropi. Drži, da ima El Abellaoui večjo težo od Ruuda, ki ga tokrat ne bo. El Abellaoui, Hangeland in Høgli so igrali vse letošnje tekme za Eintracht Braunschweig, Brugge in Fulham, le pri slednjem pa imajo ta čas zmagovalno miselnost. Dejstvo je, da igrata slovenska bočna branilca Mišo Brečko in Bojan Jokić v tej sezoni zelo stanovitno, Köln in Villarreal gojita visoke ambicije, kar je dobro za njuno samozavest. Štoperska naveza Cesar-Ilić je vse bolj uigrana. Izid: 1:0.

Zvezna vrsta: Norvežani so poskušali onemogočiti igro Švicarjev s taktiko 4-1-4-1, toda tudi s korektorjem v zvezni vrsti (to je bil Nordtveit, član Borussie iz Mönchengladbacha, ki ga tokrat ni zraven) jim ni uspelo. København, Hertha, Norwich, Heerenveen, Salzburg in Helsingborg so klubi, v katerih igrajo norveški povezovalci igre, in razen Eikrema (Heereenven) nihče ne igra redno. Toda težave bi lahko začel naštevati tudi Srečko Katanec – dolgoletna gonilna sila levega krila Andraž Kirm je v Groningenu zašel na rezervno klop, vse od zadnje reprezentančne akcije ima podoben status v Bologni tudi Rene Krhin, Katančev prvi »pik« Jasmin Kurtić pa igra za zadnjeuvrščeni klub v italijanski serie A Sassuolo, četudi je vseskozi med najboljšimi igralci kluba iz okolice Modene. Da bo mera polna: Krhinova Bologna pa je predzadnja. Edini, ki redno igra, je Kevin Kampl, ki ga dobro pozna Valon Berisha, norveški Albanec s Kosova. Izid: 0:1.

Napad: Povratnik v reprezentanco Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić bi lahko igrala miže, tako sta uigrana po dobrem letu dni skupnega igranja na Japonskem in 100 tekmah za Slovenijo. To je gotovo ključen adut Katanca v primerjavi z norveškim kolegom, druga sta še prisotnost motiviranega Tima Matavža in nepredvidljivega Romana Bezjaka. Norveška ne premore asov á la Ole Gunnar Solskjær, Tore Andre Flo ali John Carew, toda njeno zasedbo krasijo številna imena, kot sta na primer napadalca iz nemške bundeslige Mohammed Abdellaoue (27 nastopov, 7 golov) in Tarik Elyounoussi (24, 7). Ali pa obetavni Blackburnov adut Joshua King (9, 2). Izid: 0,5:0,5.

Selektorja: Pozor: tudi Norvežani verjamejo v čudežen zaključek brazilske zgodbe, še zdaleč niso odpisani. Zdi se, da bo zmagovalec dvoboja, kdor bo bolje zgostil prostor na sredini igrišča in bolj onemogočil tekmeca. Kdor bo torej prejel gol manj in ne tisti, ki bi zabil enega več. Srečko Katanec (50) in Per-Mathias Høgmo (53) sta bila različno uspešna nogometaša: prvi je igral v družbi največjih zvezd Gianluce Viallija, Roberta Mancinija, Toninha Cereza, Jürgna Klinsmanna in Dragana Stojkovića ter se učil od najboljših trenerjev tedanje ere, drugi je igral po norveških ligah. Strokovna plat? Katanec se je prebil na euro in mundial, Høgmo je vodil norveške selekcije U-15, U-16, U-17 in žensko reprezentanco. Papirnati favorit selektorskega dvoboja je torej znan, šele igrišče pa bo razkrilo dejanskega zmagovalca. Izid: 1:0.