Na Poljskem kot v Angliji

Stal Mielec, nekoč klub slovitega Grzegorza Lata, se je po 24 letih vrnil med domačo nogometno elito.

Objavljeno
18. julij 2020 18.27
Posodobljeno
18. julij 2020 18.27
Ko je bil Grzegorz Lato (levo) prvi mož Poljske nogometne zveze, je domači euro 2012 spremljal skupaj s tedanjim predsednikom države Bronislawom Komorowskim. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters
S. U.
S. U.
Varšava - Očitno je napočil nogometni konec tedna za nostalgike. Potem ko v Leedsu na britanskem otoku ni konca veselja ob vrnitvi domačega Uniteda med angleško nogometno elito po dolgih 16 letih, je zdaj podobno razposajeno tudi na poljskem jugovzhodu. Mielec, industrijsko mesto z nekaj več kot 60.000 prebivalci, se ponaša z bogato nogometno zgodovino, toda domala četrt stoletja tu ni bilo tekem prestižne poljske ekstraklase. Po dolgih 24 letih pa se Stal vendarle vrača med najboljše v državi, potem ko si je v predzadnjem kolu ob zmagi proti Sosnowiecu s 3:0 že zagotovil dovolj točk za napredovanje. 

Klub je sicer v preteklosti prispeval viden delež na nacionalni ravni, osvojil je dva naslova najboljšega v državi (1973, 1976), najvidnejši mednarodni uspeh je dosegel leta 1976 ob uvrstitvi v četrtfinale pokala UEFA, v katerem je nato po hudem boju (1:1, 0:1) izpadel proti Hamburgu. Za Stal Mielec so igrali številni reprezentanti, med njimi tudi Andrzej Szarmach, Henryk Kasperczak in Grzegorz Lato. Slednji je bil s 7 goli najboljši strelec mundiala v Nemčiji 1974, podobno kot naš Brane Oblak pa tudi v izbrani enajsterici prvenstva.