Juventus ujetnik lastnega uspeha

Rijeka je brez kaznovanega najboljšega strelca Andrijaševića ugnala Hajduk (2:0) in zadržala pet točk prednosti pred Dinamom.

Objavljeno
12. maj 2017 23.11
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Vse poti resda vodijo v Rim. Juventus lahko v razmiku štirih dni na olimpijskem štadionu v Rimu osvoji tako državni kot pokalni naslov. Najprej jutri gostuje pri Romi v 36. kolu italijanske lige, v sredo se bo stara dama pomerila še z Laziem v finalu italijanskega pokala.

Torinčane čaka težko delo, saj so ujetniki lastnega uspeha. Po prvotnem načrtu bi igrali finale italijanskega pokala 2. junija, toda Juventus se je uvrstil tudi v finale lige prvakov, ki je 3. junija. Ker je finale lige prvakov po vseh merilih pomembnejše, so prestavili finale italijanskega pokala na zgodnejši termin (17. maj). Juventusov urnik je povsem natrpan, ampak to so sladke skrbi. Vsak nogometaš ima namreč raje težak razpored, kot pa da takšne tekme gleda iz domačega naslonjača z dvignjeni nogami.

Pred zadnjimi tremi koli državnega prvenstva ima Juventus sedem točk prednosti pred Romo, zato morebiten nedeljski poraz za torinsko zasedbo ne bi bil usoden. Prav to je razlog, da morda Juventus proti Romi sploh ne bo igral z vsemi najboljšimi in bo moči raje varčeval za sredin pokalni obračun, hkrati je treba upoštevati dejstvo, da je Juve pred nekaj dnevi imel še povratno polfinalno tekmo lige prvakov. Čeprav Juventus na papirju ostaja favorit, lahko ljubitelji stav upajo na »presenečenje« in denar vložijo v zmago Rome. In še Francesco Totti bo izjemno motiviran na svoji zadnji tekmi proti osovraženemu rivalu iz severne Italije.

Trdnost Juventusove obrambe je kot zadnji občutil Monaco, toda mladeniči iz kneževine lahko že jutri okusijo slast državnega naslova. V predzadnjem kolu imajo pred PSG tri točke prednosti in tekmo manj. Mnogi so po izpadu Monaca v polfinalu lige prvakov trdili, češ da so neizkušeni fantje premalo zreli, a dejstvo je, da bo imel Monaco bržkone sanjsko sezono – državni naslov in polfinale lige prvakov. Boljšo letino v Evropi bo imel zgolj Juventus in morda Real Madrid, če postane španski prvak. Pomemben preizkus bodo imeli Madridčani sicer jutri proti ranjeni Sevilli.

Trenutek resnice je čakal tudi Rijeko. Nepričakovan poraz proti Lokomotivi je opozoril, da Rečani nikakor ne smejo prehitro hladiti šampanjcev, toda po zmagi nad Hajdukom z 2:0 so pred Dinamom zadržali pet točk prednosti. Do konca hrvaškega prvenstva so še tri kola, Rijeka pa je danes igrala brez najboljšega strelca Franka Andrijaševića, s 14 zadetki najučinkovitejšega nogometaša hrvaškega prvenstva.