Angleški nogometaši z makom proti Španiji

Potem ko je FIFA angleškim nogometašem prepovedala nošenje maka na dresih, si je po protestih premislila.

Objavljeno
09. november 2011 18.53
Posodobljeno
09. november 2011 20.27
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

London - Potem ko je svetovna nogometna zveza (FIFA) sprejela odločitev, da angleškim nogometašem na sobotni prijateljski tekmi s Španijo ne bo pustila nositi na dresih všitega maka in to odločitev tudi jasno argumentirala, si je očitno premislila. Mak je tradicionalni britanski simbol za spomin na žrtve prve svetovne vojne, na oborožene sile, ki so umrle po službeni dolžnosti. Britanci ga nosijo ob obletnici podpisa mirovnega sporazuma ob koncu prve svetovne vojne 11. novembra. Ker bodo Angleži le dan za tem odigrali prijateljsko nogometno tekmo s Španci, je britanska vlada s podporo angleške nogometne zveze (FA) prosila vodstvo FIFA, naj pusti, da nogometaši nosijo mak.

FIFA je bila prvotno proti ideji, ker naj bi imelo nošenje maka politično vsebino, to pa je v nasprotju s pravili svetovne nogometne zveze. Po njihovih pravilih namreč nogometašem ni dovoljeno nositi kakršnih koli političnih, verskih ali reklamnih sporočil. FIFA se je ob tem zbala tudi možnosti prošenj za podobna dovoljenja s strani drugih držav, kar bi navsezadnje lahko ogrozilo nevtralnost v nogometu. Kljub prepovedi nošenja maka, pa je FIFA dovolila minuto tišine pred sobotnim angleško-španskim dvobojem.

Britanski premier David Cameron je na tej točki komentiral prepoved s strani FIFA kot sramotno dejanje in poudaril, da si ljudje, ki so dali svoja življenja za dobrobit države, zaslužijo spoštovanje. Tega lahko na eleganten način izkažejo tudi nogometaši, preko njimh pa se lahko sporočilo dotakne še večjega števila ljudi. Cameron je prepoved nošenja maka označil kot neverjetno in absurdno. Dejal je, da si ne more predstavljati, da bi bilo nošenje maka na dresih nogometašev politični akt.

Enakega mnenja je tudi princ William, častni predsednik FA, ki je skupaj s Cameronom prosil mednarodno nogometno zvezo, da nogometašem dovoli nošenje maka. »Prepričanje princa Williama je, da je mak univerzalen simbol, ki nima nobene politične, religiozne ali komercialne vsebine. FIFA je prosil, da naredi izjemo v teh posebnih okoliščinah,« je dejal njegov predstavnik za javnost.

Svoje nestrinjanje z odločitvijo FIFA sta sicer danes izkazala tudi dva člana skrajnega desničarskega gibanja English Defence Legue in sicer tako, da sta splezala na streho poslopja mednarodne nogometne zveze. Na tranparentu, ki sta ga izobesila, je pisalo: »Kako lahko FIFA ne spoštuje naših padlih in mrtvih?«

Cameronu in Williamu (morda tudi članoma desničarskega gibanja?) je tako uspelo prepričati vodstvo FIFA, da si je premislila. Zvečer je mednarodna nogometna zveza sporočila, da bo nogometašem Anglije vendarle dovolila nositi mak na dresih na sobotnem dvoboju s Španijo. Angleška nogometna zveza je njihovo odločitev pozdravila.