Na vrhu Cristiano Ronaldo in Josip Iličić

Ob Braziliji in Iranu blizu nogometnega svetovnega prvenstva Nemčija, Poljska, Belgija, Nigerija in Mehika.

Objavljeno
13. junij 2017 01.20
Nogomet, trening
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca ostaja v igri za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Bolj realno oceno njenih možnosti za nastop na mundialu 2018 bomo podali v naslednjem kolu, ko bo selekcija Srečka Katanca gostovala v Trnavi na Slovaškem. Septembra bo izjemno napeto v številnih kvalifikacijskih skupinah po Evropi. 

Nastop na 21. svetovnem prvenstvu so si že zagotovili gostiteljica Rusija, ta čas najboljša ekipa južnoameriških kvalifikacij Brazilija in Iran. Povsem blizu vnovični udeležbi na elitnem nogometnem turnirju so tudi tri evropske reprezentance (Nemčija, Poljska in Belgija) ter Nigerija in Mehika. Večino preostalih izbranih vrst čaka hud boj za eno od vstopnic v raj. Na stari celini so prehodili šele 63 odstotkov poti do SP 2018, manj kot v drugih (več)celinskih konfederacijah, kot so Severna, Srednja Amerika in Karibi (88 %), Oceanija (91 %), Južna Amerika (78 %), Afrika (68 %) in Azija (92 %). Toda prav povsod bi bilo lahko še izjemno dramatično do 1. decembra, ko bo v Kremlju v Moskvi žreb osmih skupin s po štirimi reprezentancami.

Najbolj zanimivo je vselej v evropski veji kvalifikacij. Ne le zavoljo boja z negotovim razpletom v skupini F, v kateri se bori za vrh Slovenija, tudi v drugih skupinah je živahno. In, ne nazadnje, Slovenija meri na 2. mesto, torej bi se lahko novembra znašla v dodatnih kvalifikacijah za SP skupaj s sedmimi tekmeci iz Evrope.

V skupini A (Švedska in Francija po 13, Nizozemska 10, Bolgarija 9) bi bil lahko odločilen že zadnji avgustovski dan (Francija – Nizozemska, Bolgarija – Švedska), tri dni zatem bo še tekma Nizozemska – Bolgarija. V skupini C (Nemčija 18, Severna Irska 13, Češka 9) odločajo le še o drugem mestu, pred tekmama Češka – Nemčija in Severna Irska – Češka pa bolje kaže Otočanom. Tudi v skupini D (Srbija in Irska po 12, Wales in Avstrija po 8) bo napeto že septembra (Wales – Avstrija, Irska – Srbija). Poljaki trdno zasedajo vrh skupine E (Poljska 16, Črna gora in Danska po 10, Romunija 6), srdit boj za 2. mesto pa bodo prav tako bili čez slabe tri mesece (Danska – Poljska, Črna gora – Romunija). Najodmevnejša tekma naslednjega kola bo gotovo v Madridu med Španijo in Italijo, edinima kandidatoma za vrh v skupini G (obe po 16). Na »škornju« je bilo 1:1, Španci imajo boljšo razliko v golih (+4), zato bi morali »azzurri« bodisi zmagati v Španiji bodisi remizirati z višjim izidom, kot je 1:1. Belgiji kaže najbolje v skupini H (Belgija 16, Grčija 12, BiH 11), septembrski derbi bo tekma Grčija – Belgija. Najbolj izenačena in zapletena med vsemi je zadnja skupina I (Hrvaška in Islandija po 13, Turčija in Ukrajina po 11). Hrvati so si s porazom na Islandiji naredili medvedjo uslugo, zato bo septembra »pokalo« na treh tekmah: Ukrajina – Turčija, Islandija – Ukrajina in Turčija – Hrvaška.

Le o vrhu skupine B (Švica 18, Portugalska 15) bodo odločali šele oktobra, ko bo Švica gostovala na Portugalskem (prva tekma 2:0 za Švico). Morda bodo evropski prvaki vnovič iskali nadnaravno moč Cristiana Ronalda, ki je najmočneje zaznamoval tudi dosedanji del kvalifikacij. Ronaldo si deli vrh lestvice strelcev z Robertom Lewandowskim, v tem obdobju je sprožil največ strelov tako na vrata tekmecev kot mimo vrat, edini med vsemi je zadel več kot eno vratnico (glej tabelo). Najboljši nogometaš na svetu torej ne pozna predaha. Po naslovu prvaka na lanskem euru v Franciji in zmagi v ligi prvakov je bil prvo ime tudi v dosedanjem delu kvalifikacij za Rusijo.

Boljši le Tadić, Pjanić, Mertens

Med najbolj aktivnimi nogometaši kotira zelo visoko slovenski reprezentant Josip Iličić. »Jojo« ni le najvidnejši akter selekcije Srečka Katanca, ki z lepimi potezami navdušuje navijače. Zanj govori statistika. Ob golu in podaji za gol, s katerima je zmlel Maltežane, je prispeval še tri podaje za slovenske gole: obe na gostovanju v Litvi (strelca Cesar in Krhin) in edino podajo v tekmi s Slovaško (Kronaveter). Kranjčan je bil udeležen pri petih od šestih golov Slovenije. Več podaj od Iličića (4) so doslej nanizali le velemojstri Dušan Tadić (7), Miralem Pjanić, Joshua Kimmich (6) in Dries Mertens (5). Njegov doprinos bo torej še kako dobrodošel tudi septembra, ko bo Slovenija lovila (najmanj) točko na Slovaškem in vse tri doma z Litvo.