Na zahodu nič novega: Evropi vladajo preverjene sile

Juventus podaljšal niz nepremagljivosti na 21 tekem. Liverpool, ManCity, Juventus in Real bogatejši kot Porto, Basel, PSG in Tottenham.

Objavljeno
09. marec 2018 01.04
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V nogometni ligi prvakov bi težko zahtevali več: čez prvo izločilno sito bo šlo nemara osem klubov, katerih navijaška baza, vpliv in prestiž so enormni. Navijači upravičeno pričakujejo privlačne četrtfinalne pare. Spektakularno je bilo že v torek v Parizu, podobno dan pozneje v Londonu, kjer je opozoril nase vodilni italijanski klub Juventus.

Juventus je na Wembleyju prejel četrto vstopnico za četrtfinale, potem ko so bili uspešni že Real Madrid, Liverpool in Manchester City. Zanimivo, prvo polovico osmine finala so zaznamovali najmočnejši klubi, ki so zgradili svoj ugled bodisi s tradicijo in rezultati bodisi z denarjem, pri čemer je možno izpostaviti njihovo skupno točko. Liverpool (425 milijonov evrov), Manchester City (530), Real Madrid (675) in Juventus (410) imajo na voljo dražje zasedbe kot njihovi tekmeci v osmini finala Porto, Basel, PSG in Tottenham.

Če bi štirim zmagovalcem prvega sita – UEFA jih bo za ta korak proti kijevskemu finalu nagradila z dodatnih 6,5 milijona € na klub – dodali »stavniške« četrtfinaliste iz dvobojev, ki jih bodo igrali naslednji teden, bi dobili zares zanimiv oktet. L'pool, ManCity, Real in Juve bi dobili družbo Manchester Uniteda (doma pričakuje Sevillo; 0:0), Barcelone (Chelsea; 1:1), Bayerna (Bešiktaš; 5:0) in Rome (Šahtar; 1:2). Na zahodu torej nič novega, nogometni Evropi še vedno poveljujejo »stare« in preverjene sile, ki so krojile večino finalov po letu 1955, ali pa na vrh vsaj merijo z močnimi argumenti v svojih rokah. Naslednji petek bi lahko dobili v Lozani štiri spektakularne četrtfinalne pare, najbolj zaželeni tekmec pa bi bila – Roma.

Dybala prvič po 330 dneh

Juventus sodi v skupino klubov, ki premorejo več življenj kot najbolj izkušena mačka, posledično meri (naj)višje. Pesimisti so v sredo zvečer že odpisali Massimiliana Allegrija in njegovo načeto zasedbo. Toda Allegri je dobil še en trenerski dvoboj – Mauricio Pellegrino še ne sodi na to raven –, z menjavami je spremenil sistem igre, okrepil krili in začasno dvignil ritem igre previsoko za Tottenham. Pet minut navideznega »lagodja« gostiteljev je bilo dovolj za odločitev o četrtfinalistu.

Pri tem ni pomembno, da je Paulo Dybala po dolgih 330 dneh posta zabil prvi gol v ligi prvakov. Ali da je Juve sprožil prva strela na londonska vrata prav v 64. in 67. minuti ...

Navdušeni tudi v Firencah

»Potrpežljivo smo čakali na pravi trenutek, zabili dva gola in zmagali. To je bila zares prestižna zmaga, v seštevku 180 minut pa je napredovalo v četrtfinale boljše moštvo. Gonzalo Higuain je bil odsoten dva tedna, Dybala je prišel nazaj med nas šele v soboto, zato so morali garati zanju tudi drugi. Moja taktična spretnost? Včasih kaj doprinesem, toda na igrišču zmagujejo igralci, na katere sem zelo ponosen,« je po zmagi zatrdil Massimiliano Allegri, ki se je – mimogrede – včeraj skupaj z nekaterimi poveljniki slačilnice udeležil pogreba Davideja Astorija v Firencah, kjer so goste iz resda osovraženega črno-belega tabora pričakali z odobravanjem in glasnim aplavzom. Čustva so preplavila predvsem Gigija Buffona in Giorgia Chiellinija, ki je omenil Astorija tudi po tekmi v Londonu.

Tottenham bo preusmeril misli v boj za četrto mesto v Angliji (Pellegrino: »V obeh tekmah smo si zaslužili več. Do prejetega gola smo igrali fantastično in dominirali.«), pred Juventusom je pomemben niz v serie A in ligi prvakov.

Allegri bo želel podaljšati niz nepremagljivosti kluba na 22, 23, 24 in 25 tekem (Udinese, Atalanta, Spal in Milan), nato bo sprejel velik izziv v četrtfinalu lige prvakov.