Najboljše, kar ta čas lahko pokaže SNL

V 21. derbiju med Mariborom in Olimpijo pol ducata golov in brez zmagovalca. Olimpija izgubila dve točki in 3. mesto.

Objavljeno
06. oktober 2014 02.27
(NK Maribor), (NK Olimpija), 4.10.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Odlična Olimpija, srčni Maribor. Vlogi v 21. derbiju v 1. SNL sta bili zamenjani, Olimpija je pred 11.000 gledalci v Ljudskem vrtu tričetrt tekme navduševala s kombinatoriko in učinkovitostjo, a na koncu potegnila kratko. Razplet s 3:3 je bil za Maribor enak zmagi, za Olimpijo pa porazu.

Epilog imenitnega dvoboja, posladkanega z goli, hitrimi in domiselnimi akcijami, razburljivimi zasuki je ponudil minuli teden že slišano in videno. Kot bi predvajali torkove komentarje po tekmi Maribora v ligi prvakov v Gelsenkirchnu.

»Izgubili smo dve točki,« je besede Anteja Šimundže in brez pomislekov v komentarju tekme ponovil trener Olimpije Darko Karapetrović. V tej oceni so mu sledili tudi drugi Olimpijini nogometaši, tudi jeza manj lokalpatriotskega Karapetrovića je bila razumljiva, toda krivdo za izgubo dveh točk zeleno-beli lahko v veliki meri pripišejo kar sebi. Mariborčanom so priložnost za zadnji gol v sodnikovem dodatku zeleno-beli podarili. Oziroma: žogo si je na desni strani z vztrajnostjo v dvobojih z Bobanom Jovićem in Nikom Omladičem priboril Luka Zahović in začel akcijo, ki jo je s plasiranim strelom po tleh v desni kot vrat Aleksandra Šelige za izenačenje končal Marcos Tavares.

Zadnja beseda kapetana Mariborčanov je bila pika na i spektakularnega derbija, v katerem so na svoj račun prišli vsi. Olimpija je bila všečna kot še nikoli, odkar prenovljena tekmuje v 1. SNL – od sezone 2009/10. »Bili smo fanatastični. Že v 1. polčasu smo zasenčili Mariborčane, še bolje smo nadaljevali. V drugem polčasu smo si priigrali tri, štiri imenitne priložnosti,« Karapetrovićevi oceni ni mogoče naprtiti preveč navijaštva. Če bi Olimpija zmagala. A ni. Mariborčani so bili v senci Olimpijine »lepote«, a krepostnejši.

»Nismo bili na želeni ravni, zato je Olimpija igrala. Mi smo želeli izenačiti, Olimpija je iz nasprotnih napadov ogrožala. Odlična tekma, poslastica, zadovoljni smo s točko. Nezadovoljen pa sem s tem, da v 1. SNL poceni in prehitro prejemamo gole,« je svojo oceno dal Šimundža, ki je moral kar precej kombinirati z igralnimi položaji po poškodbah obeh desnih bočnih branilcev – Petra Stojanovića in Aleša Mejača. v njuni vlogi se je solidno znašel Aleš Mertelj. Toda Mariborčani so imeli še eno večjo oviro – utrujenost. Kmalu je bilo vidno, da se Ljubljančani hitreje odzivajo in šprintajo. Največji davek napornega ritma sta plačala Marko Šuler in Mitja Viler. Prvega je s hitrostjo »vrtel« mladi ljubljanski up Andraž Šporar, drugi je bil izgubljen v prostoru. Čeprav ni silil v napadalne akcije, je bil Viler tako rekoč sokrivec vseh treh ljubljanskih golov.

»Olimpija me ni presenetila, pokazala se je v izjemni luči, zadela je iz prve priložnosti in imela je igro z glavo in repom. Je resna tekmica v boju za naslov. Toda tako je bilo, ker smo igralcem dali preveč časa. Zato so lahko pletli akcije in prihajali do priložnosti. Ampak naša odlika je, da igramo do zadnjega sodnikovega žvižga. Takšnih tekem si želimo vsi še več,« je Šimundža tudi zadel v ocenah, da je šlo Olimpiji domala vse kot po maslu in da Maribor zabija gole v zadnjih minutah, sekundah.

Je Maribor na domačem bojišču naposled dobil tekmeca, na katerega čaka že nekaj let? To je bila rdeča nit pogovorov po najspektakularnejšem derbiju v kratki zgodovini dvobojev. »Na najboljši možni način smo pokazali, kakšno podobo mora imeti Olimpija,« je povedal najvidnejši posameznik derbija Šporar, ki je razkril, zakaj je eden od največjih upov slovenskega nogometa. In v zeleno-beli zasedbi ni edini. Miha Zajc in Nik Kapun sta še dva dvajsetletnika z evropskimi potenciali.

Olimpija je v tej sezoni uprizorila vrhunsko igro že za tekmo in pol, toda v Domžalah in v Mariboru je osvojila samo dve točki. To je hkrati opomin in opozorilo, da tekma ali dve še ne prineseta končnega uspeha. Štiri točke več (ob upoštevanju zmag v derbijih) je še ne bi pripeljale na vrh. Za Olimpijo in tudi druge izzivalce prvaka je lahko merilo Zavrč. Ta pa je na lestvici ujel Maribor in prehitel Olimpijo.