Najlepše je igrati proti najboljšim

Slovenska nogometna reprezentanca U-21: danes na Bonifiki v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo gostja Srbija.

Objavljeno
16. november 2015 20.37
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Današnja popoldanska predigra na koprski Bonifiki (16.30) za člansko bitko v Ljudskem vrtu ponuja mini spektakel. Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2017 izzvala svetovno prvakinjo do 20 let Srbijo. Z zmago bi Slovenija s tekmo več skupaj z Italijo prehitela vodilno tekmico v skupini B.

Slovenski upi v dosedanjih petih tekmah niso naredili spodrsljaja, toda tudi presežka ne. Pod taktirko selektorja Primoža Glihe so zmagali, kar so morali (dvakrat Andoro in enkrat Litvo), izgubili pa obe tekmi z Italijo.

»Škoda je prve tekme v Italiji. Točko smo imeli v rokah,« je dejal Gliha, ki je po soočenju z resnico, da je Italija premočna, da bi ji bili naši upi lahko kos v boju za prvo mesto, razkril novo tekmovalno poslanstvo Andraža Šporarja in drugih obetavnih Slovencev. »Naš primarni cilj je vzgoja igralcev, zato smo lahko kar zadovoljni,« je, kot da bi že vrgel puško v koruzo, napovedal Gliha.

Toda današnja tekma je vendarle izziv, ki se mu je težko upreti in se dvoboja ni mogoče lotiti zgolj zaradi vzgojnih motivov. Le kdo si ne bi želel premagati najboljših na svetu?

»Za motivacijo ni boljšega izziva. Imamo odlično ekipo z odličnimi posamezniki, ampak tisto, kar nas odlikuje, je moštveni duh. Naša povezanost in enotnost bi lahko prevesili jeziček na tehtnici na našo stran,« je optimist Škofijot, ki se brusi v Švici pri Luganu, Domen Črnigoj. »Vedno je najlepše igrati proti najboljšim,« je dodal mariborski up Petar Stojanović. Selektor Gliha najbolj pogreša postavnega branilca italijanskega drugoligaša Cagliarija Luko Krajnca. »Vseskozi se soočamo s tem, da ne moremo računati nanj. Branilca njegovega kova bi potrebovali, še posebej proti Italiji ali Srbiji. Pogrešamo ga in glede a to, da bomo brez njega izpeljali tekme proti najboljšima, je vprašanje, ali ga bomo imeli na voljo spomladi,« je Gliha izpostavil enega od največji hendikepov.

Srbija se je v soboto v derbiju z Italijo razšla brez zmagovalca z 1:1, strelec je bil nogometaš Lazia Sergej Milinković-Savić. Selektor Tomislav Sivić je napovedal zmago. »Čeprav je Slovenija kakovostna in kompaktna ekipa, je naš cilj jasen – zmaga. Tudi po gostovanju v Sloveniji želimo biti na vrhu lestvice. Proti slabšim tekmecem naše slabosti niso bile vidne, proti Italiji so bile. Zdaj jih moramo popraviti, če želimo izpolniti cilj,« pa je pred tekmo povedal selektor Srbije.

Danes se bosta v skupini B pomerili še Italija in Litva.

Vrstni red: Italija (4) in Srbija (4) po 10, Slovenija (5) in Irska (5) po 9, Andora (6) in Litva (6) po 3.