Najprej čaga, potem že za ligo prvakov

Sinoči v Krškem prva tekma 32. kola prvoligaškega nogometnega tekmovanja, danes tri, jutri še Olimpija v Velenju.

Objavljeno
06. maj 2017 02.00
Nogometna tekma Olimpija - Maribor 29.aprila 2017 [šport,Olimpija,Maribor,Ljubljana,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Danes vse poti vodijo v Ljudski vrt. Gostiteljem bo v mini derbiju 32. kola 1. SNL z Gorico zadostovala že točka, da bo s tribun odmevalo Maribor šampion. Prvo razburljivo dejanje kola je bilo včeraj v Krškem, danes bosta še tekmi v Radomljah in Kopru, jutri bo Velenje obiskala Olimpija. 

Radomlje: Kalcer Radomlje – Celje (sobota, sodnik Dragoslav Perić, 16): Usoda gostiteljev je že dolgo znana, toda praznik bo. Prvič, odkar so Radomlje del prvoligaške druščine, bodo tekmo gostile v svojem športnem parku, potem ko so v Domžalah naposled začeli obnavljati igrišče. Kljub neizenačenemu razmerju sil se Celjanom ne obeta lahka naloga. Dejstvo pa je, da bo vse odvisno od njih in dnevne forme strelcev. Najučinkovitejši Celjan Dalibor Volaš je spodbudno razpoložen, manjkajo pa goli drugih, predvsem največjega razočaranja Gorana Cvijanovića.

Koper: Koper – Domžale (Roman Glažar, 18): Kaj lahko še opravijo koprski ideologi z županom Borisom Popovićem na čelu, da bi preprečili brodolom kluba, ne ve nihče. Navzven je vse OK, pravočasno in v skladu z zahtevami naj bi odpravili anomalije, zaradi katerih klub na prvi stopnji ni prejel tekmovalnih licenc. In približno tri milijone evrov dolgov bi šlo v zrak! Da bi preusmerili pozornost, so natrosili še kup puhlic, denimo o Mandarićevem nogometnem »umoru« 400 otrok; češ, kdo bo potlej bdel za podmladek in razvoj? Kakšna je realnost? V Kopru vzgojeni igralci imajo zaradi »prehranjevanja« tujcev pod okriljem menedžerja Andyja Bero skoraj hermetično zaprt prostor za razvoj. Znoj in kri tujcev se pretežno plačujeta z davkoplačevalskim denarjem koprske občine in njenih podjetij. Pogrom članskega moštva in selitev v zadnjo ligo za seboj ne more potegniti mlajših kategorij ... In še: vodstveni možje so v spornem hrvaškem poslovnežu Bošku Županoviću, ki je odkupil terjatve Milana Mandarića, dobili nekoga, s katerim se ni prijetno spopadati. A to je že druga zgodba, o kateri bi se utegnilo pisati v črni kroniki. Na koncu pa še: odločitve licenčne komisije pri NZS bodo posredno spet vplivale na tekmovalni razplet. Se bodo Koprčani borili ali rekreirali?

Maribor: Maribor – Gorica (Roberto Ponis, 20.15): Če je bila Olimpija prvak zaradi slabega Maribora, potem se bosta vlogi v tej sezoni zamenjali. Maribor bo prvak zaradi slabe Olimpije. Ali drugače, zaradi njenih nespretnih in neumnih zimskih potez. Novi prvak, kar Maribor bo, če ne nocoj, pa naslednji teden, bi moral biti z eno nogo že v kvalifikacijah za ligo prvakov. Takšen kot je, pa mu poleti ne morejo pomagati niti čudeži. Po zadnjem sodnikovem žvižgu se bo vsa pozornost preusmerila v pisarno športnega direktorja Zlatka Zahovića. Gorica brez prvega strelca Mirana Burgića bo v finišu trpela pred naletom Celja v boju za 4. mesto.

Velenje: Rudar – Olimpija (nedelja, Slavko Vinčić, 16.55): Ob jezeru gledajo samo še na uro in datum, kdaj bo konec sezone. Pravega motiva, da bi Olimpiji pripravili še eno »učno uro«, kot so jo v Stožicah, pa ni več. Zeleno-beli se počasi le pobirajo, sestavljajo ter brusijo formo za zadnji juriš na 2. mesto in na pokalno lovoriko.