Najprej derbi, šele nato Maribor

Schalke: v Porurju nihče ne omenja torkove tekme lige prvakov s Slovenci.

Objavljeno
25. september 2014 01.51
S. U., šport
S. U., šport
Gelsenkirchen – Povsem razumljivo je, da nogometni Maribor vse te dni, ne glede na sinočnje gostovanje v Velenju in prihajajočo preizkušnjo proti novincem iz Radomelj, razpravlja le o veliki tekmi lige prvakov v Porurju. Nasprotno pa v taboru nogometašev in privržencev Schalkeja nihče ne omenja naših prvakov. Zanima jih le sobotni derbi z Dortmundom.

Z omenjenim regionalnim porurskim derbijem po prestižu in tradiciji ne gre primerjati niti ene tekme v nemškem prostoru. Resda prav poseben odmev v zadnjih letih pripada dvoboju najkakovostnejših, Bayerna in omenjenega Dortmunda, predvsem ostaja posebej zapisan njun finale lige prvakov, maja lani v Londonu. Seveda obstaja še nekaj zanimivih dogodkov na vselej živahni nemški nogometni sceni, pa vendarle mati vseh derbijev, kot so včeraj zapisali v tedniku Sport Bild, je le ena: Schalke – Borussia Dortmund. Takrat se vedno znova Porurje vidneje kot kdajkoli v letu razdeli na dva tabora, izid nato kroji razpoloženje v javnosti, pri priči sledijo uspešna opravičila, le da si boljši od soseda. Schalkejevo izhodišče pred praznično soboto pa je čez noč postalo prav imenitno. Moštvo, ki se je ob začetku soočalo s krizo, ter se že v 1. kolu nacionalnega pokala poslovilo od tekmovanja po porazu s tretjeligašem iz Dresdna, tudi v ligaški zgodbi ni blestelo. Nato pa je napočil torkov večer z zelo prepričljivo predstavo in zmago v Bremnu pri Werderju s 3:0.

»Pravočasno za derbi: pri Schalkeju več miru,« so udarili z naslovom v dnevniku Ruhr Nachrichten in poročali o dolgo pričakovanem valu optimizma pri moštvu, ki se je tretjič zapored, kar je sicer klubski rekord, neposredno uvrstilo v ligo prvakov, v tej pa, navzlic zdesetkani zasedbi, za začetek izpulilo točko v Londonu. Sicer je bila prav ta tekma pri Chelseaju do torkovega bremenskega večera Schalkejeva najvidnejša v sezoni doslej. Zdaj sicer v modrem taboru še ne razmišljajo o vijoličasti barvi naslednjih evropskih tekmecev, temveč predvsem o rumeno-črni sobotni oviri iz Dortmunda.

»Naš štadion se bo tresel,« je o tradicionalnem vročem ozračju prepričan Ralf Fährmann, vratar moštva iz Gelsenkirchna, glede psihološke priprave si je na jasnem tudi trener Jens Keller: »Pred takšno tekmo mi res ni treba skrbeti, da ne bi bili igralci dovolj bojeviti. To je pač največja nemška tekma.«

Izid bo krojil razpoloženje, morebitna zmaga potisnila v kot druge skrbi, med njimi tudi željo o podpisu nove pogodbe za Klaas-Jana Huntelaarja, prvega in s 7 milijoni evrov na leto tudi najbolje plačanega zvezdnika moštva. Maribor bodo najbrž v Porurju prvič omenjali šele na prvi dan prihodnjega tedna. Zdaj pač regija živi za derbi.