Najslabši trener na svetu med evropsko elito prihaja kot prvak

Manchester United je v tej sezoni osvojilo tri lovorike, toda v ligi prvakov s tako igro ne bo šlo.

Objavljeno
25. maj 2017 23.11
FBL-EUR-C3-AJAX-MAN UTD
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Stockholm – Jose Mourinho se je znova najedel zarečenega kruha. Še pred dvema letoma je pametoval, da bi bilo zanj izpod časti zmagati v evropski ligi, toda zdaj to lovoriko prešerno proslavlja. Ampak težko bi mu kdo zameril, saj je zato spet v ligi prvakov.

Igranje v drugorazredni evropski ligi je Jose Mourinho podedoval od predhodnika Louisa van Gaala, potem ko je Portugalec prišel na rdečo stran Manchestra lani poleti. Kaj drugega, kot da tekmuje v tem tekmovanju, mu niti ni preostalo, čeprav je nekoč kot trener Chelseaja zagotavljal, da bi bilo zanj slavje v evropski ligi razočaranje, saj hoče igrati zgolj v ligi prvakov.

Iz zornega kota državnega prvenstva je evropska liga še vedno realen domet Manchester Uniteda, saj so bili rdeči vragi na 6. mestu doma daleč od evropske elite v ligi prvakov. Toda ker so pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) pred leti hoteli dvigniti prestižnost evropske lige, so zmagovalcu zagotovili direktno vstopnico za ligo prvakov, zato bo skupaj z vsemi najboljšimi v prihodnji sezoni tudi Manchester United.

Za angleškega velikana je bil preboj v ligo prvakov nujen. Moštvo, ki ima v Paulu Pogbaju najdražjega nogometaša na svetu, bi doživelo nov udarec, če bi znova igralo v evropski ligi, velik bi bil tudi izpad prihodkov. Nič čudnega, da je Manchester United v finalu zaigral z zvrhano mero previdnosti in organiziranosti, s čimer Mourinhova zasedba ni prepustila naključju niti ene same poteze.

Le sladko se bo nasmejal Mourinho, če mu bo kdo v prihodnjih mesecih omenil neprivlačno igro, potem ko je United igral kot avtsajder proti Ajaxu, četudi ima nizozemska inštitucija mnogo manjši proračun, v moštvu pa prevladujejo neizkušeni mladeniči. A prav zaradi svoje nezrelosti niso imeli pravega odgovora na hermetično zaprto Unitedovo obrambo.

»V slabi sezoni, ko sem se včasih počutil, kot da vodim najslabšo ekipo na svetu, in ko sem si mislil, da sem najslabši trener na svetu, smo slavili v treh tekmovanjih, v ligo prvakov pa smo se uvrstili z lovoriko in ne kot drugi, tretji ali četrti v državnem prvenstvu,« se je portugalski trener znova trkal po prstih.

Z igranjem v ligi prvakov bodo v poslovnem delu Unitedove uprave zagotovo imeli uspešno sezono, toda pred nogometnim moštvom je velik izziv. Med elito v izločilnih bojih na nasprotni strani ne bodo stali Rostov, Celta ali Ajax, ampak Bayern, Barcelona, Juventus in Real Madrid. Tri osvojene lovorike v tej sezoni se zdijo veliko (angleški superpokal, angleški ligaški pokal in evropska liga), toda vsem v nogometnem svetu je jasno, da so denimo mnogo bolje svoj posel opravili pri Chelseaju, pa čeprav bodo Londončani morda ostali le pri angleškem državnem naslovu. Kajti za tako bogate klube, kot je Manchester United, imata pravo veljajo zgolj dve lovoriki – državno prvenstvo in liga prvakov. Vse ostalo je le za sladico.

Nobenega dvoma ni, da bodo rdeči vragi poleti postali močnejši, če ne zavoljo drugega, zaradi slovitejšega igralskega kadra. Prvi na seznamu želja je Antoine Griezmann iz Atletica Madrida, v javnosti pa krožijo tudi namigovanja o prihodu Jana Oblaka. Vse bolj nasmejani so tudi v Skopju. Na evropskem superpokalu 8. avgusta bodo namreč gostili spektakularen dvoboj. Možnosti sta samo še dve: Juventus : Manchester United ali Real Madrid : Manchester United.