Najstnik, a je že velik Bayernov adut

Komaj 19-letni francoski nogometaš Kingsley Coman pred prihodom na Bavarsko igral za PSG in Juventus.

Objavljeno
22. november 2015 12.24
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Star je komaj 19 let in osvojil je že pet lovorik ter igral za tri evropske velikane. Po Paris St. Germainu in Juventusu se mladi Francoz Kingsley Coman brusi pri Bayernu, kjer ima v Pepu Guardioli trenerja, ki mu neizmerno zaupa. Pod njegovim vodstvom je že postal eden od stalnih mož Bayernovega prvega moštva.

Bliskovito prodiranje v članski in profesionalni nogomet je krilni napadalec začel s 17 leti v dresu francoskega prvaka PSG. Trije nastopi niso prepričali strokovnega štaba, da bi Comana obdržali na Parku Princev. Priložnost so začutili in zgrabili pri Juventusu, ki so z velikim upom francoskega nogometa lani poleti sklenili petletno pogodbo. Zdelo se je, da je Stara dama idealen klub za njegov razvoj. Pod taktirko Massimiliana Allegrija je napredoval, a je letos poleti kljub vsemu odšel na Bavarsko.

»To je bila njegova želja. Hotel je oditi. Želel je igrati več in mislim, da se je pravilno odločil, če se ni bil pripravljen spopasti za svoj položaj v moštvu. Če mu bo šlo dobro v prihodnosti, bodo za to zasluge pripadle tudi Juventusu,« je konec avgusta presenetil Allegri, ki je v prvi tekmi sezone v serie A proti videmskemu moštvu Udinese dal priložnost tudi Parižanu.

»Pri Bayernu sem videl več možnosti za napredovanje. Pri njem hočem zmagovati,« je mladi nogometaš potrdil Allegrijeve besede.

Prestop v Bayern je bil zadetek v polno. Bayern in Juventus sta se dogovorila za dveletno posodo, za kar je nemški prvak plačal sedem milijonov evrov. Po izteku pogodbe bo imel münchenski velikan priložnost za Comanov odkup – plačati bo moral še 21 milijonov evrov.

Bayernova ali Guardiolova odločitev o prihodu po novem tudi francoskega članskega reprezentanta pa se je že pokazala za imenitno. V pičlih dveh mesecih je navdušil trenerja, soigralce in navijače. »Komaj 19 let ima, tehnični direktor Michael Reschke ga je pripeljal,« je Katalonec na Bayernovi klopi odkril, kdo je bil glavni krivec za kadrovsko potezo leta. Čeprav je o Comanu, kot igralcu, ki bi ga rad imel v moštvu, govoril že več mesecev prej. Svojemu varovancu z igrišča je namenil pohvale. »Kinglsey je tipičen napadalec, zelo hiter in nevaren, ko prodira po sredini in po boku. Je zelo pomemben in o njem lahko povem samo veliko dobrega,« Pep ni prav nič skrival navdušenja. Kaj ne bi, saj je posredno dal vedeti, da je vedel, kaj to moštvo potrebuje in da je imel zelo dober občutek za izbiro. K Comanovemu prihodu so prispevale poškodbe krilnih igralcev Francka Riberyja in Arjena Robbna. Guardiola je v njem in Brazilcu iz Šahtara Douglasu Costi, še drugi odlični okrepitvi, našel dostojen dvojec za menjavo.

Dva gola in šest asistenc je dosedanja Comanova bilanca, ki je tako navdušila Bayernove privržence, da so Francoza razglasili za največje odkritje po Avstrijcu Davidu Alabi. Prav z njim se je najbolj ujel, v njem ima tudi vzornika.

Glavna nagrada pa je prišla v minulih dneh. Selektor Francije Didier Deschamps je najstniku dal priložnost na dveh zadnjih prijateljskih tekmah proti Nemčiji (2:0) in Angliji (0:2), s čimer je poslal igralcu sporočilo, da se izplača truditi, saj bi lahko poleti na evropskem prvenstvu na domačih tleh pisal še eno svojo zgodbo o uspehu.