Pogled strokovnjaka: Napad na zadnjo linijo!

Slovenska rezerva ali slabost je še vedno ista: kaj narediti, da bi bil trojček Kampl-Iličić-Birsa učinkovitejši.

Objavljeno
15. november 2015 21.44
FBL-EURO-2016-UKR-SLO
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar

Selektor Katanec je že povedal: izid je silno neugoden, toda nadomestljiv in Slovenija je še močno v igri za preboj na evropsko prvenstvo. Moje mnenje je podobno, pri čemer se zanašam na nepredvidljivost, ki ga vedno ponuja nogomet. Je čuden, če pravočasno zabiješ en gol, loviš drugega, tekmec postane paničen ... Kdo ve, morda bo enajstmetrovka, pa izključitev, sanjski gol.

Izhodišče je nemara celo dobro. Slovenija je namreč v položaju, ko ne more ničesar več izgubiti. Vprašanje je, koliko je sposobna. Zato kaže biti realen. Ne bi nas smela zavesti navidezna premoč v zadnjih 20 minutah. Koliko priložnosti so si fantje v tem obdobju priigrali? Ali so sploh streljali proti vratom? Ukrajina se je sama potegnila v obrambo, še zdaleč je ni v branjenje prisilila Slovenija.

Zdaj pa k realnosti. Po tem, kar sem videl, in po tem, kar je reprezentanca kazala v minulem obdobju, je pred njo v Ljudskem vrtu sila težka naloga. Slabosti se vendarle še kar ponavljajo, kljub različnim spremembam v postavitvi in igralnih položajih pa še ni videti rešitve.

Menim, da je jutri treba igrati več v globino in se zatekati k hitrejšim ter enostavnejšim rešitvam, namesto da naši pletejo napade s preštevilnimi podajami in brez pritiska. Kljub vsemu se mi zdi, da je ukrajinska zadnja linija slabši del moštva. Na njo je treba izvajati pritisk, izsiljevati prekrške, napake. Nujno pa je, da se pritisk izvaja z vseh položajev in da se igra preseli globoko na tekmečevo polovico, tudi na račun napak v konici napada, v katerem se bo Milivoju Novakoviću moral še kdo pridružiti. Res je, da se bo z napadanjem prek krilnih položajev Ukrajini odpiralo veliko prostora za bliskovite nasprotne napade, toda tvegati je treba.

Slovenska rezerva ali slabost je še vedno ista: kaj narediti, da bi bil trojček Kevin Kampl - Josip Iličić - Valter Birsa učinkovitejši. Mislim, da bi Iličić ali Birsa moral igrati na levem bočnem položaju, da bi lahko s predložki ogrožal tekmece in hkrati žoge usmerjal proti Novakoviću. Kampl je igralec, ki bi lahko imel vlogo napadalca iz ozadja, čeprav ne velja za strelca ali konkretnega igralca. Pri Bayerju igra v sistemu 4-2-3-1 v sredini desno. Če bi bilo mogoče čez noč kaj spremeniti, bi spremenil še vlogo zadnjega zveznega igralca. Da bi bila bolj samostojna in povezovalna brez pomočnikov. Zdaj praktično v našem moštvu ni klasičnega zadnjega zveznega igralca. Dejstvo pa je, da je sredina oziroma zvezna vrsta srce ekipe. In če en prekat ne deluje, potem ekipa umre.

O Ukrajini bi dejal, da na igrišču deluje taktično zelo zrelo. Ima močno igro po bočnih položajih, na katerih sta resnično odlična Jevgenij Konopljanka in Andrej Jarmolenko, saj raztegujeta tekmece. In v soboto ni igrala v najmočnejši postavi!?