Napadli bodo šest točk, zadovoljni bodo s štirimi

Newcastlov up Haris Vučkić ne skriva optimizma pred tekmama slovenske reprezentance do 21 let z Dansko in Bolgarijo.

Objavljeno
09. oktober 2013 01.06
afp_vuckic
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Pogled na lestvico ni prijeten, toda slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je po uvodnem porazu v kvalifikacijah za EP ujela ritem, ki obeta prvo zmago. V petek v Aalborgu se največjemu zvezdniku te selekcije Harisu Vučkiću in drugim ponuja priložnost, da po porazih z Estonijo (0:1) in Rusijo (1:2) ter remiju z Dansko (1:1) prvič zmagajo.

V Rusiji so bili po Vučkićevem golu naši upi zelo blizu podvigu, a so v končnici tekme nesrečno ostali tudi brez točke. V tretji tekmi so v Ajdovščini tekmece znova držali v »šahu«, toda Danci so ušli porazu (2:2). To zadošča le za predzadnje mesto v skupini, ob velikem zaostanku osmih točk za vodilno Rusijo – 1:9.

»Majhne napake so nas stale preveč. Razen tekme z Estonijo, na kateri smo pregoreli in je bila spodrsljaj, smo bili proti močnejšim tekmecem enakovredni, rezultatsko smo bili celo na pragu zmag. To potrjuje, da lestvica ne kaže naše realne podobe in da smo še v igri za vrh, čeprav si spodrsljaja tako rekoč ne smemo privoščiti. Po Dancih in v torek Bolgarih bo znana naša tekmovalna prihodnost v kvalifikacijah,« je dejal strelec dveh od treh slovenskih golov Vučkić.

Newcastlov up je še eden od izjemno nadarjenih igralcev, ki s srečo ni na »ti«. Poškodbe so krepko ustavile njegov razvoj, a zdi se, da počasi le dobiva nov zagon in je najhujšega konec. »Čakanje na priložnost pri Newcastlu me ne zanima. Rad bi igral, v drugi ali tretji ligi. Pomembno je le, da tekmujem in izgubim strah pred dvoboji. Malo ga še čutim. Ni isto igrati za mlajšo selekcijo Newcastla ali tekmovati v članski ekipi v katerikoli ligi. O tem sva se s trenerjem Alanom Pardewom že pogovarjala in v klubu se trudijo, da bi mi našli ustrezno okolje za napredovanje,« 21-letni Vučkić še ni preveč neučakan. Zaveda se, da bo treba slej ko prej ujeti formo, ki mu bo vlila novih moči.

Ker je že nekaj mesecev brez poškodb, je Harisov optimizem skorajda nalezljiv. Njegovi reprezentančni kolegi so prav tako prepričani, da bi Dance lahko presenetili. »Če bomo omejili napake, velike in male, bomo blizu cilja, a je tudi res, da so Danci s svojo gibljivostjo in telesno močjo sila neugodni. Po drugi strani radi igrajo, čeprav so zelo nevarni iz prekinitev. Celo podaje iz avta so njihovo nevarno orožje,« je mojster, sicer levičar, razkril tekmečeve odlike in ambiciozno napovedal, da bodo v tekmah z Dansko in Bolgarijo odločno napadli šest točk.

»Želja je, da obe tekmi dobimo. Če bomo le eno, v drugi pa iztržili točko, bomo prav tako zadovoljni. Brez zmage pa smo tako ali tako brez možnosti,« pravi o računicah, ki mu tudi ob slabšem scenariju ne bi vzele volje. »Ne štejejo samo zmage, pač pa tudi, kako se bomo razvijali. Prav zato moramo biti do zadnje tekme tekmovalni, zagnani in odgovorni. Samo s stoodstotnim pristopom bomo igralsko odraščali in zoreli,« je dal Vučkić z držo profesionalca kolegom jasen znak, da o predaji ne smejo razmišljati vse do konca.