Napočil čas za učenje francoščine

Ukrajinci so si po srečnem razpletu dodatnih kvalifikacij enotni, njihova reprezentanca je pokazala več od slovenske.

Objavljeno
18. november 2015 19.31
SOCCER-EURO/
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Kijev – Jutro se na vzhodu Evrope še ni začelo, osrednje kijevsko letališče Borispol pa je oživelo tako kot nekoč ob velikih zmagah slovenskih nogometašev tisto na Brniku. Navdušeni privrženci ukrajinske reprezentance, ki so tekmo iz Maribora spremljali doma, so pričakali utrujene, a srečne izbrance selektorja Mihaila Fomenka. V prvih ocenah so si Ukrajinci enotni, da so pokazali več kot Slovenija.

Prvi mož reprezentančne klopi, ki je doslej enkrat nastopila na euru – in sicer junija 2012 doma – že v prvi analizi pred poročevalci v Ljudskem vrtu ni bil prav gostobeseden, pohvalil je igralce, strokovni štab in tudi tekmece, podobno je razmišljal tudi po prihodu v domovino in le še enkrat ponovil, naj vprašanja o njegovi prihodnosti novinarji naslovijo na vodstvo zveze.

To pa je bilo včeraj še razposajeno, podobno kot igralci, ki so si nazdravljali že v Mariboru, nato na letalu ter med navdušenimi privrženci ob prihodu v Kijev, kjer polivanju s šampanjcem, tudi v deželah nekdanjega sovjetskega imperija zelo priljubljeno pijačo v trenutkih slavja, kar ni bilo konca. V množici je nekdo od privržencev vsebino steklenice zlil na Jevgenija Seleznjova, ki se v vsem veselju zaradi tega ni razburil, bolj pa so ga jezila vprašanja novinarjev o igri in pripravi izbrane vrste za največje nogometno tekmovanje v prihodnjem letu.

»Kaj bi morali storiti, da bi se na naslednjem prvenstvu predstavili v boljši luči,« je zanimalo ukrajinske poročevalce pred vrnitvijo na slivniškem letališču, pa jim je odrezavo dejal: »Mar smo tu igrali slabo? Kaj pa vi – dobro opravljate svoje naloge?« Za hip je izginilo prešerno vzdušje, najboljši igralec prve tekme v Lvovu se je spustil v besedni boj, češ da na ta večer šteje le izid ter naj ga ne »morijo« več s takšnimi vprašanji.

V prvih odmevih bodisi na obeh letališčih, v Mariboru in Kijevu, bodisi v ukrajinskih medijih dan po tekmi, so iz različnih zornih kotov ocenjevali tudi tekmece v teh dodatnih kvalifikacijah, torej slovenske nogometaše, in se kar enotno strinjali, da je bila Ukrajina v dveh nastopih boljša. »Resda je Slovenija najprej uresničila svoj cilj in hitro zabila uvodni gol, v nadaljevanju pa nisem opazil njene kakovosti, o kateri so me prepričevali nekateri pred tekmo. Slovenci so igrali čustveno, uživali so podporo s tribun, gol na koncu za našo vrsto pa je bil zame glede na potek tekme logičen. Ukrajinska vrsta mi je delovala bolje in se je zato zasluženo uvrstila na evropsko prvenstvo,« je potegnil črto ob razpletu teh dodatnih kvalifikacij Jurij Kalitvincev, nekdanji selektor nogometašev Ukrajine. Analitiki so omenjali tudi, da je bila domača reprezentanca v Ljudskem vrtu nevarna le ob trenutkih prekinitev, v igri pa so svojo reprezentanco ocenili za povsem konkurenčno.

Andrej Jarmolenko, strelec gola v izdihljajih torkove tekme, po katerem ni bilo več dvoma o uvrstitvi gostov na EP, pa se ni kaj prida ukvarjal z oceno slovenske predstave. »Zame je najbolj pomembno, da smo v težkih trenutkih našega vsakdana razveselili rojake. V moštvu pa se zdaj lahko lotimo učenja francoščine,« se je še nasmehnil.