Naslednje leto v spominu le 100. gol sijajnega Ronalda

Portugalec poglobil prepad med svojimi privrženci in kritiki. Kmalu bo napočil čas, ko bomo pogrešali enega največjih doslej.

Objavljeno
20. april 2017 02.05
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Sinočnji večer v ligi prvakov ni mogel pomiriti strasti navijačev po torkovi povratni tekmi med Realom in Bayernom v Madridu, ki so jo zaznamovali trikratni strelec Cristiano Ronaldo, maratonski šprinter Marcelo, tragični junak tega četrtfinalnega para Arturo Vidal in izzivu nedorasli madžarski sodnik Viktor Kassai.

Le eden med njimi pa je (bil) lahko kralj večera. Malo kateri nogometaš sproži med navijači tako močna čustva kot Cristiano Ronaldo. Njegove poteze na igrišču in ob njem vznemirjajo večino v nogometni družini, pri čemer ni pomembno, ali gre za trenerje, nogometaše, navijače na štadionih ali udeležence Uefine spletne igre o ligi prvakov, ki prav Portugalcu najpogosteje namenjajo »kapetanski trak«, ta pa prinaša dvojne točke ...

Njegovi privrženci ga kujejo v nebo, ne nazadnje je v ligi prvakov zabil več golov kot večina nogometašev naniza zgolj tekem. Kritiki mu pripisujejo domnevno aroganten nastop in sebičnost, toda tem bi morali razkriti Portugalčevo bogato filantropsko dejavnost. Cristiano Ronaldo ob sleherni priložnosti deluje lačen golov, kot bi tik pred tekmo končal enomesečno dieto, dejansko igra tako opazno motivirano, da vsi drugi ob njem delujejo brezvoljno kot medved v zimskem spancu. Kdor mu očita pomanjkanje občutka za uspeh moštva, bi se lahko ozrl na njegovo statistiko. Ne gre le za 31 golov v tej sezoni, CR7 je namreč zbral tudi 12 podaj za gol in je vselej med najboljšimi asistenti Reala. Kdor ob omembi statistike zamahne z roko, naj si ogleda finale zadnjega eura v Franciji: tedaj nesrečni Ronaldo je ob igrišču delil napotke tako ognjevito, da navzoči v Parizu nismo vedeli, kdo ima v žepu Uefino trenersko licenco – Ronaldo ali selektor Fernando Santos. Na evropsko prvenstvo je odšel z načetim kolenom, v finalu pa je zapustil igrišče oblit s krokodiljimi solzami, potem ko ga je nekaznovano poškodoval Dmitri Payet. Podobno se je žrtvoval že na mundialu v Braziliji – vse za uspeh portugalske reprezentance, s katero bo poskušal ponoviti podvig z eura še prihodnje leto v Rusiji.

Le najboljši izkoristijo darila

Vse našteto pomaga Ronaldu pri doseganju stanovitno visoke motivacije za doseganje golov. Tudi ob torkovem snidenju Reala in Bayerna smo se lahko vnovič prepričali o nebeško visokem dometu zvezdnika, ki se rodi le enkrat na sto let. Kot bi nadobudni slikarji odšli peš na drugo stran Zemlje, če bi lahko za minuto prisluhnili zamislim Picassa, bi številni navijači dandanes odšteli letno plačo, da bi lahko v živo videli na igrišču Peleja ali Maradono, ali da bi se prepričali o tem, kaj so nekoč zmogli Puskas, Eusebio, Romario ali pa Brane Oblak.

Toda, pozor, veliko večino naštetih asov sta že davno presegla prav Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, nogometna čarovnika najvišje ravni, ob katerih deluje kot pionir celo David Copperfield. Ronaldo je prvi presegel mejnik 100. doseženega gola v evropskih tekmovanjih, v torek je prebil še magično mejo 100 golov v ligi prvakov. Pogled na lestvico strelcev v najmočnejšem tekmovanju v Evropi pove vse. Raul, ki je bil za tedanje tekmece učinkovit kot nemška industrija, van Nistelrooy, Henry, Inzaghi in drugi nekdanji asi, so v primerjavi z Ronaldom bolj podobni gospodarstvom tretjega sveta.

Viktor Kassai je resda »omogočil« Ronaldu gol ali dva, toda Portugalec ima na računu 100 golov. Tovrstne kritike so običajno povezane s subjektivno oceno, z (vsaj podzavestno) navijaško pripadnostjo ali le nedolžnim simpatiziranjem s posameznim klubom. Sodniških napak ne bo iztrebila niti uvedba najdražje video tehnologije – drži, za posel gre –, kot vselej bodo le najboljši izkoristili »darila« mož v črnem. Čez leto dni bodo omenjali le še 100. gol odličnega Ronalda. Kot da bi kdo od mlajših navijačev poznal »božjo roko«, ki je pomagala Argentini na poti do njenega zadnjega naslova svetovnega prvaka in je de facto obogatila nogomet? »Nešteto« daril sta ne nazadnje izkoristila tudi Messi in Ronaldo. Morda bo že kmalu drugače, toda ne zavoljo uvedbe nadzornih kamer: Ronaldo je dopolnil 32 let, ob načetih kolenih pa niti sam ne ve, ali bo lahko izpolnil pogodbo, ki ga veže z madridskim Realom do poletja 2021, in po tem ga bodo pogrešali tudi najhujši kritiki.