Naslednji je Gianluigi Buffon

Kapetan španske nogometne reprezentance Sergio Ramos ujel Ikerja Casillasa.

Objavljeno
10. september 2019 12.40
Posodobljeno
10. september 2019 12.50
Sergio Ramos je bojevit, nepopustljiv in tudi vztrajen pri prrepričevanju sodnikov v svoj prav. FOTO: Reuters
Ljubljana - Sergio Ramos je eden od nogometnih posebnežev na igrišču in zunaj njega. Je vzoren oče treh fantov, petletnega Sergia, štiriletnega Marca in dveletnega Alejandra, ter od nedavnega tudi mož izjemno priljubljene televizijske voditeljice Pilar Rubio, s katero sta skupaj že sedem let in sta med najbolj priljubljenimi pari v španski družbi.

Proti Ferskim otokom – Španija je v Gijonu še šestič zmagala v šestih tekmah v skupini F, enak izkupiček ima še Italija – je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 po številu nastopov za špansko reprezentanco (167) ujel prijatelja Ikerja Casillasa.


Rojeni zmagovalec


Ramos je šele v Kristusovih letih, a že dosega rekorde, ki so bili nedosegljivi za mnoge nogometne zvezdnike. Naslednjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo, 12. oktobra v Oslu proti Norveški, bo že samostojni rekorder na španskem reprezentančnem seznamu nogometašev z največ tekmami. Le še 17 tekem Andaluzijca iz mesteca Camas pri Sevilli loči od Egipčana Ahmeda Hassana, ki je zbral rekordnih 184 reprezentančnih nastopov.

Nogometaši prihajajo in odhajajo, enako selektorji, toda Ramos je večen. Dokler bo zdrav, ga bo težko kdo zamenjal. Ne le v Španiji, tudi pri madridskem Realu, h kateremu je prestopil že leta 2005 iz Seville za rekordnih 27 milijonov evrov odškodnine za branilca.

image
Prijatelja Ikerja Casillasa bo Ramos na vrhu reprezentantov z največ nastopov bržčas prehitel že naslednji mesec. FOTO: Reuters


»On je rojeni zmagovalec, izjemno močna osebnost, ki jo je izkazoval že v otroštvu. Bil je izjemno nadarjen, zato dosega rekorde. Mlad je prišel v Madrid in če ne bi bil tako trdna osebnost z jasnimi vizijami o tem, kaj želi, ne bi prišel tako daleč. Vedno se je rad učil, poslušal nasvete starejših in bil profesionalen. Če za Real velja, da ima zmagovalno DNK, potem to velja tudi za Sergia,« je Ramosovo nogometno pot razsvetlil njegov nogometni oče, med letoma 2000 in 2005 trener Seville, Joaquin Caparros, ki je Ramosa izstrelil v španski nogomet.


Boljši od Tottija, Teveza, ...

Španija je s septembrskim kvalifikacijskim paketom tekem opravila rutinsko. Ramos je v dveh španskih zmagah dosegel gol v prvi tekmi v Romuniji (2:1). Zabil ga je z bele točke. To je bil že njegov 21. zadetek v dresu Španije. Tudi v tem je klasični branilec edinstven. Lahkotnost zabijanja golov je neverjetna za štoperja, ki ima sloves branilca, ostrega kot britev. A tudi pretkanega strelca, ki z bele točke zabija najbolj spektakularne panenke – spodkopane strele.

O Ramosovih strelskih podvigih največ povedo učinki slavnih kolegov, ki so igrali v napadu ali v zvezni vrsti. Legendarni Italijan ​Francesco Totti je za Italijo zabil le devet golov, Steven Gerrard za Anglijo 21. Tudi Argentinec in izraziti napadalec Carlos Tavez je debelo v Ramosovi senci. Za
gavče je zabil le 13 golov.

Ramos je na večni lestvici najboljših španskih strelcev na 10. mestu. V deseterici je osem napadalcev in njegov predhodnik pri Realu, prav tako štoper in občasno tudi obrambni zvezni igralec, Fernando Hierro (5. mesto, 29 golov).
Kapetan Španije je pri 33 letih zbral že 167 reprezentančnih tekem.
Pri madridskem Realu je že petnajsto sezono.
Za reprezentanco je branilec zabil že 21 gol.