navdušenje na Slovaškem, v Španiji linč Casillasa

»Od junaka do bedaka«, so v španskih medijih zapisali o vratarju Ikerju Casillasu, ki je bil med krivci za poraz s Slovaško.

Objavljeno
10. oktober 2014 11.51
FBL-EURO-2016-SVK-ESP
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Žilina - Že tako skrhan ugled španske nogometne reprezentance, ki je na letošnjem munbdialu doživela eno največjih blamaž v zgodovini, je sinoči v kvalifikacijah za euro 2016 dodatno poslabšal poraz proti Slovaški. Španska velesila več kot očitno ni več to, kar je bila, ob sinočnjem spodrsljaju pa se je javnost obregnila predvsem ob predstavo vratarja Ikerja Casillasa in njegovo začetniško napako.

V 17. minuti tekme v Žilini je namreč Casillas poklenil ob prostem strelu Juraja Kučke. Potem ko je že kazalo, da bo z lahkoto ubranil strel, je krenil v napačno smer in dovolil presenečenje. Španski mediji so po tekmi znova podvomili, ali si Casillas sploh še zasluži vlogo prvega vratarja v izbrani vrsti. »Iker Casillas spet zbuja dvom,« so zapisali pri Mundo Deportivo, pri Marci pa »Casillas od junaka do bedaka« in izpostavili, da je pred spodrsljajem vendarle odlično ubranil poskus Roberta Maka v 11. minuti.

Šele v 82. minuti je Španija ohranila nekaj upanja, ko je zadel Paco Alcacer, toda tri minute pred koncem tekme je za huronsko veselje na tribunah z lahkim golom poskrbel Miroslav Štoch. »Nikakor nisem pričakoval takšnega razpleta, ta poraz me je presenetil,« je po tekmi priznal selektor Vicente Del Bosque, ki pa za neuspeh ni želel kriviti igralcev. »Morali bi zadeti več golov, a pokopali so nas hitri protinapadi. To je pač nogomet, ničesar ne morem očitati igralcem. Bili smo potrpežljivi, a žal nismo uspeli dobro dokončati dela, poleg tega je bil izjemen tudi njihov vratar,« je še dodal.

»To je naš prvi poraz v 28 kvalifikacijskih tekmah,« je skušal Del Bosque nekoliko omiliti neuspeh. »Mislim, da smo si zaslužili vsaj točko in prepričan sem tudi, da nismo v trendu padanja,« selektor tudi ni bil zaskrbljen pred nadaljevanjem kvalifikacij. V nedeljo bodo lahko rane pocelili proti Luxemburgu.

Slovaška tako zdaj presenetljivo vodi s šestimi točkami v skupini C. »Naša želja in srčnost je štela več. Res so imeli več posesti, a borili smo se do konca. Skušali smo zapolniti vrzeli v zvezni vrsti, igrali agresivno, res smo si želeli zmagati. No, seveda smo imeli tudi nekaj sreče,« se je veseil Kučka. »Ko so Španci izenačili, so še bolj pritisnili, toda čutili smo, da lahko tudi mi damo gol. Občutek je odličen, nisem si mislil, da bomo imeli po tekmis  Španijo šest točk.«

»Navdušen sem, uprizorili smo fantastično predstavo pred polnim štadionom. Upam, da smo zadovoljili navijače. Ta zmaga je zelo dragocena, Španija namreč v kvalifikacijah ni izgubila že osem let. Naši igalci so se zelo pogumno borili,« je bil zadovoljen tudi selektor Jan Kožak.