Ne dvoboj za prvaka, posladek bo troboj

Kapetan Domžal Nejc Skubic pred derbijema z Mariborom in Olimpijo.

Objavljeno
30. november 2015 20.45
Nogomet
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija in Maribor bijeta bitko za prvaka, iz ozadja na njune spodrsljaje prežijo Domžale. Krojile bodo usodo vodilnega dvojca: v jutrišnjem, 20. kolu 1. SNL bodo gostile Mariborčane, v nedeljo bodo gostovale v Stožicah. Domžalski kapetan Nejc Skubic je pred vrhuncema prvega dela sezone previden, a potihem upa na sanjski scenarij.

»Naš cilj je uvrstitev v Evropo,« se je eden od najpomembnejših domžalskih nogometašev izognil vprašanju, ali bodo napadali tudi naslov državnega prvaka. »Prav gotovo nam prija vloga kandidatov za naslov, ampak za nas je že možnost, da se potegujemo za najprestižnejšo lovoriko, okusen posladek,« je dodal najboljši podajalec v ligi.

Za nogometne navdušence si boljšega tedna ni mogoče zamisliti. Olimpijini navijači bodo jutri držali pesti za lokalne tekmece, že v četrtek se bodo vloge zamenjale. Vijolični bodo navijali za Domžale. Nejc je ohranil nevtralno držo. »Prvenstvo je še dolgo. Tekmi ne bosta odločilni, bosta pa razburljivi. Mi se bomo potrudili, da bomo nagajali obema, s čimer bomo največ naredili zase,« je povedal o tekmecih in opozoril, da so misli usmerjene v prvo tekmo, v dvoboj z zeleno-belimi pa se bodo usmerile po derbiju z Mariborom.

»Prvak je še vedno evropska ekipa. Bila je pod vodstvom Anteja Šimundže in je pod Krunoslavom Jurčićem. Njegove zamisli so igralci že sprejeli, nas zanimajo mariborske slabosti. Če jih bomo znali izkoristiti, se bomo zavihteli na drugo mesto. Izziv je torej velik, dodatne motivacije ne bomo potrebovali. Še posebej, ker Maribora v tej sezoni še nismo premagali. Naš cilj je izključno zmaga. Enak bo tudi v nedeljo. Marsikdo se sprašuje, ali smo sposobni izpeljati sanjski scenarij. Seveda smo, jim odgovarjam, a se tudi zavedam, da sta Maribor in Olimpija kakovostnejši zasedbi. Ne priznavam pa jima tega, da sta boljši. Po igri nam celo ustrezata,« je 26-letni občasni reprezentant z bogatimi izkušnjami in stalnostjo, ki ji ni kos nihče v SNL, nizal misli in pogumno dejal: »Igramo bolje kot Maribor.«

V tej sezoni je Nejc igral vseh 19 tekem od prve do zadnje minute. Skupno je v SNL igral že 148 tekem, prvo v sezoni 2007/08 v dresu Interblocka.

V primerjave vodilnega dvojca se ni želel spustiti pregloboko, njegova ocena je, da je Maribor boljša ekipa, Olimpija pa da ima boljše posameznike. Nadvse posrečena in zanimiva Nejčeva kombinacija, da ima Maribor ekipo, Olimpija posameznike, Domžale pa igrajo najbolje, nemara celo drži. Ne izkrivlja je niti dejstvo, da so bile Domžale lani celo prve po prvem delu sezone, leto dni pozneje pa so le tretje. Sodeč po rezultatih bi bilo mogoče sklepati, da so Domžale slabše kot v minuli sezoni. V tej igri vrednostnih ocen pa je vendarle treba upoštevati časovno obdobje, ki je prineslo kar nekaj novih realnosti.

»Napredovali smo,« je prepričan Skubic, ki je svojo trditev utemeljil z naslednjimi besedami. »Pozimi smo izgubili nekaj vidnih igralcev. Spomladi smo nekako začeli znova. Zdaj spet delujemo močno, uigrani smo. Boljši smo v igri, predvsem v kombinatoriki, 'pas' igri, v tem, da na tekmece kakovostno pritiskamo s presingom,« je izpostavil nekaj najboljših prvin v domžalski igri in še posebej izpostavil odličnost strokovnega štaba s trenerjem na čelu, ki ničesar ne prepušča naključjem.