Nekdanji uradnik FIFA priznal prejemanje podkupnin

Prvi mož Conmebola je na kongresu v Santiagu razkril, da je zveza zaradi korupcije ostala brez 140 milijonov $.

Objavljeno
28. april 2017 13.16
CHILE-CONMEBOL-FIFA-CONGRESS
J. P.
J. P.

New York - Nekdanji visoki uradnik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) iz Guama, 55-letni Richard Lai, je, kot so potrdili z ameriškega državnega tožilstva, na sodišču v New Yorku priznal krivdo za korupcijske obtožbe, da je v času delovanja pri FIFA prejemal podkupnine. Prvi mož nogometne zveze Guama, sicer ameriški državljan, je leta 2011 od predstavnika azijske zveze (AFC) prejel 100.000 dolarjev podkupnine v zameno za svoj glas, med letoma 2009 in 2014 pa je skupno v žep pospravil za več kot 850.000 »zelencev« podkupnin iz azijske regije, poroča STA.

»Današnje priznanje krivde pomeni nov pomemben korak v naših prizadevanjih za izkoreninjenje korupcije v mednarodnem nogometu. Obtoženec je zlorabil zaupanje vseh, ki so ga imenoval v FIFA, in namesto v dobro nogometa deloval predvsem z namenom kar najbolj si napolniti žepe. Zdaj bo za svoja dejanja odgovarjal,« je bila neomajna ameriška državna tožilka Bridget M. Rohde. Preiskave korupcije v FIFA sicer še naprej potekajo pod taktirko ameriških in švicarskih oblasti.

Conmebol ob 140 milijonov $

Prvi mož južnoameriške zveze (Conmebol) Alejandro Dominguez pa je na kongresu v Santiagu de Chile razkril, da je organizacija zavoljo korupcije med letoma 2000 in 2014 ostala brez debelih 140 milijonov dolarjev. »Za tolikšen znesek smo bili ogoljufani,« je ob razkritju izsledkov zunanje revizije poudaril Paragvajec Dominguez, ki so ga za predsednika izvolili, da bi počistil korupcijo. Južnoameriški funkcionarji so bili močno vpleteni v škandal pri vrhu FIFA, ki je odnesel tedanjega predsednika Seppa Blatterja, nekateri uslužbenci so namreč obtoženi, da so se s podkupninami za sponzorstva in marketinške pogodbe okoristili z milijoni dolarjev.

Trije nekdanji predsedniki Conmebola - Urugvajec Eugenio Figueredo, Paragvajca Nicolas Leoz (oba sta ta čas v hišnem priporu) in Juan Angel Napout - so obtoženi ravno jemanja podkupnin. Izsledki revizije so pokazali, da so se finančne mahinacije dogajale v obdobju Leozovega in Figueredovega vodenja. »Težki, zahtevni časi so bili v nogometu, a zdaj je tega konec. Osredotočiti se moramo na prihodnost in dokazati transparentnost. Čestitam zvezi za svež veter in nov način delovanja,« pa je ob robu kongresa poudaril Gianni Infantino, prvi mož svetovnega nogometa.