Nemci podkupovali tudi z vstopnicami

Nemški časnik Spiegel poroča, da je Jack Warner v žep pospravil kar 1000 vstopnic za tekme mundiala leta 2006.

Objavljeno
18. december 2015 21.21
FIFA Investigation Interpol Soccer
G. L.
G. L.

Berlin - Znane so nove podrobnosti v nemški aferi, povezani s pridobitvijo organizacije svetovnega nogometnega prvenstva leta 2006. Po poročanju časnika Spiegel so si Nemci pomagali tudi z neupravičenim darovanjem vstopnic. Nekdanji funkcionar pri FIFA Jack Warner naj bi v zameno za svoj glas prejel kar tisoč kosov dragocenega papirja.

Gre za enega od glavnih akterjev v aferi FIFA, ki že kar nekaj časa nima pravice delovanja pri Mednarodni nogometni zvezi. A ko se je odločalo o usodi mundiala 2006, je bil kot predsednik zveze severno- in srednjeameriških nogometnih držav ter Karibov eden od ljudi z glasovalno pravico. Po poročanju Spiegla je poleg tisočih vstopnic v njegov žep romalo še 240 tisoč dolarjev gotovine.

Priznani nemški časnik se pri trditvah sklicuje na pogodbo med nemško zvezo ter zvezo Trinidada in Tobaga iz leta 2000, ki jo je Warner predstavil le štiri dni pred razkritjem prireditelja SP. Nemška nogometna zveza (DFB) obstoj dokumenta sicer priznava, a ga obravnava kot neveljavnega.

Del posla, še poroča Spiegel, je vključeval tudi izdelke in storitve v naravi, saj naj bi Nemci na Karibe poslali kar za štiri milijone dolarjev spominkov in nogometnih izdelkov.