Nemci: To je blamaža za Bayern

Po torkovem porazu v ligi prvakov proti Bate Borisovu se je na Bayern vsul plaz kritik.

Objavljeno
04. oktober 2012 14.00
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – »Blamaža Bayerna,« je poraz bavarskih nogometašev v Minsku pospremil nemški Bild, časnik s trimilijonsko dnevno naklado. Tudi to je nogomet: čeprav »FC Hollywood« zaseda vrh bundeslige s popolnim izkupičkom 18 točk, se je na Bayern usul plaz kritik že po prvem porazu v sezoni ...

Mogočni bavarski klub že več let išče različne poti do stare slave, Bayern je – do tekme v Minsku – nazadnje izgubil v finalu lige prvakov, ko ga je v Münchnu premagal Chelsea. Nazadnje je pokoril Evropo daljnega leta 2001, ko je šele po izvajanju enajstmetrovk strl odpor Zlatka Zahovića in soigralcev. Odtlej je zaman poskušal tudi s strategijo zapravljanja denarja in pogostejšega menjavanja trenerjev.

Samo v zadnjem prestopnem roku so Bavarci odšteli 70 milijonov evrov za okrepitve moštva, toda ključna novinca – baskovski vezist Javi Martinez in hrvaški napadalec Mario Mandžukić – sta bila v Belorusiji nevidna. Podobno je bilo z večino drugih nosilcev igre. Bild je, denimo, Bayernovim nogometašem namenil naslednje ocene: Neuer 4; Lahm 4, Dante 6, Boateng 6, Badstuber 6 (od 77. Schweinsteiger –); Luiz Gustavo 5, Javi Martinez 5 (od 58. Shaqiri 5); Ribery 5, Kroos 6, Müller 5; Mandžukić 5 (od 75. Pizarro 5). Kljub trem prejetim golom so dobili najvišje ocene kar trije branilci.

Palček z desetimi beloruskimi reprezentanti je bil premočan. »Bate Borisov je dobro organizirana ekipa, njegov najboljši član pa je bil vratar. Nismo igrali slabo, če bi že prej zadela Kroos in Ribery, bi bilo drugače. Upam, da nas je padec v drugem polčasu predramil in bomo odslej sleherno tekmo v ligi prvakov vzeli kot finale,« je ocenil Bayernov trener Jupp Heynckes. V prvem polčasu je šlo res za igro mačke z mišjo, potem pa je sledil zasuk in zaigralo je »neko drugo« domače moštvo. »Saj med polčasoma ne moreš več dodatno motivirati fantov. Tega v nogometu ni. Le spremenili smo taktiko,« je po drugi zaporedni zmagi povedal Batejev trener Viktor Gončarenko, njegov prvi zvezdnik Aleksandr Hleb, Bayernov znanec iz bundeslige, pa dodal: »Seveda gre za senazacijo, ki pa se zgodi le v primeru, če vanjo verjameš.« Statistika resda govori v prid Bayernu: posest žoge 62:38, streli 16:11 in koti 14:1.

Zdi se, da del Bayernovih (psiholoških) težav izvira od poletja, ko je Karl-Heinz Rummenigge ustoličil športnega direktorja Matthiasa Sammerja. Slednji, najboljši igralec eura 1996, je že po sobotni zmagi v Bremnu izjavil, da »pogreša željo in boljši pristop moštva«, po porazu v Minsku je bilo podobno. »To so interne zadeve moštva, ki jih ne bi smel komentirati v javnosti,« je odvrnil Heynckes.

Bayern je seveda daleč od izgubljenega položaja v ligi prvakov. V prvem kolu je premagal Valencio, nepričakovani poraz pri trenutno vodilnem moštvu skupine F Bateju pa bi ga lahko le utrdil pred naslednjimi izzivi.