»Nemški« Maribor lahko izzove »italijanska« Gorica

Nekdanji trener Hita Gorice Pavel Pinni je navdušen nad goriško čvrsto obrambo, ki je slovenska.

Objavljeno
07. oktober 2013 21.31
Slovenija.Domzale.19.07.2008.Pavel Pinni na tekmi Domzale:Primorje.Foto:Matej Druznik/DELO
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Olimpija še ne more izzvati Maribora, je razkril nedeljski, 17. ligaški derbi. Kdo pa bi lahko zamajal postavljene šampionske temelje vijoličnih, mar Luka Koper, Zavrč ali Gorica? Nekdanji serijski zmagovalec na klopi Hita Gorice Pavel Pinni je za Delo ocenil možnosti predvsem »njegove« Gorice.

Prepričljiva zmaga nad Zavrčem s 4:0 je še bolj utrdila prepričanje, da je »Gorizia« v vzponu. Pinni je tudi v vlogi budnega opazovalca ligaških bitk ohranil držo realnega moža. »Še vedno je prezgodaj, da bi določili št. 2, toda res je, da se tej vlogi približuje Gorica. Da bi tudi prevzela vlogo najresnejše izzivalke Maribora, bo morala biti bolj stabilna, s čim manj rezultatskimi in igralnimi nihanji. Mislim, da bodo za Gorico ključne naslednje tri tekme, v Velenju, doma s Koprom in v Ljubljani,« je začel analizo dosedanjega goriškega plesa pod taktirko Italijanov na čelu s trenerjem Luigijem Apolonijem 62-letni mož iz najbolj nogometnega kraja v Sloveniji – Šempetra.

»Italijanske roke so vidne in očitne. Temelj igre je čvrsta obramba, iz nje vse izhaja, igra je disciplinirana in organizirana. Iz tekme v tekmo je Gorica napredovala in se dvigovala na vseh ravneh, taktično je odlična. To je bila vedno italijanska specialnost. Povrhu ima v najboljšem strelcu Massimu Codi, drugem napadalcu Gianluci Lampaduli in vratarju Alexu Cordezu dodano vrednost. Toda kolektiv jih potisne v ospredje,« so Pinnijevi italijanski aduti, domači pa ...

»Stebra obrambe sta Alen Jogan in Tine Kavčič. To samo potrjuje, da Apolloni zelo zaupa domačim fantom, seveda, če so kakovostni. Po tem, kar sem videl, bi si upal trditi, da bo mladi Tine v letu ali dveh najboljši štoper v Sloveniji. Učitelja ima ustreznega. Odličen je tudi Saša Aleksander Živec, strahovi o zapostavljanju goriških fantov so odveč. Kdor je kakovosten, ima voljo in je prizadeven, bo bržkone nagrajen. Na vsak način jim gre na roko ostra konkurenca v moštvu, saj samo ta dviguje in ustvarja kakovost,« Pinni navdušuje dejstvo, da obrambo sestavljajo Slovenci.

Da bi Gorica lahko ogrozila Maribor, Pinni še ni povsem prepričan. Razlog je preprost. »Maribor ima najmočnejši in širok igralski kader, ima navijače, ima organizacijo ... Ima tudi drugačen način igre, z ritmom premaguje tekmece. Lahko si privošči veliko teka v prazno. Veliko golov zabija v zadnjih minutah, česar drugi ne zmorejo. Gorica je organizirana, dejal bi, da igralci tečejo premišljeno oziroma kakovostno. Zdi se mi, da se na naših tleh spopadata nemški in italijanski slog. Sam sem nekoč izhajal iz italijanskega, ki sem ga moral začiniti s slovenskimi značilnostmi in navadami,« je Pinni strnil oceno.