Neuspešne kvalifikacije »odnesle« Trapattonija in Bileka

Irska in češka reprezentanca sta končali sodelovanje s selektorjema Giovannijem Trapattonijem oziroma Michalom Bilekom.

Objavljeno
11. september 2013 14.43
SOCCER-WORLD/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Dublin - Nogometaši Irske so v osmem kolu kvalifikacij svetovnega prvenstva izgubili proti Avstriji (0:1), kar je bilo usodno za njihovega italijanskega stratega Giovannija Trapattonija.

Izkušeni 74-letni Italijan, ki je v svoji karieri med drugim vodil Milan, Juventus, Inter, Bayern, Benfico, Stuttgart in tudi italijansko reprezentanco, je selektorsko mesto prevzel leta 2008 in reprezentanco popeljal v dodatne kvalifikacije SP 2010, kjer je bila z 2:1 boljša Francija, Irska pa se je pod njegovim vodstvom uvrstila na lansko evropsko prvenstvo.

Irska reprezentanca v kvalifikacijah za SP v Braziliji igra v skupini C, kjer je po osmih tekmah na četrtem mestu (11 točk). V najboljšem položaju je Nemčija (22), druga je Švedska (17) in tretja Avstrija (14).

Giovanni Trapattoni je Irsko vodil na 64 tekmah in zabeležil 26 zmag, 22 porazov in 16 neodločenih izidov.

Odstopil tudi Bilek

Poleg Trapattonija je svoje mesto izgubil še en nogometni strokovnjak, in sicer češki selektor Michal Bilek. Češka reprezentanca je v osmem kolu kvalifikacij skupine B izgubila proti Italiji (1:2), s čimer je ostala brez možnosti za napredovanje.

»Naš cilj je bil, da se uvrstimo na SP, kar nam ni uspelo. Svoje naloge nisem izpolnil, zato odhajam s položaja,« je svojo odločitev pojasnil Bilek.

Zdaj že nekdanji češki selektor je svojo funkcijo prevzel leta 2009 in se z reprezentanco neuspešno potegoval za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 - Češka je v tretji skupini osvojila tretje mesto, za Slovaško in Slovenijo - nato pa je bil uspešen v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012. Njegovi varovanci so bili drugi v skupini I in si izborili dodatne kvalifikacije, v katerih so s 3:0 premagali Črno goro.

V kvalifikacijski skupini B si je Italija z 20 točkami že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, na drugem mestu je Bolgarija (13), sledita ji Češka in Danska (12).